Crna kronika

NALET BRODICE KOD KORČULE Talijanski ronilac zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture izvijestilo je u četvrtak kako je talijanski ronioc zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život u naletu brodice kod otočića Sestrica Mala u koručulanskom arhipelagu u srijedu popodne te je helikopterom prevezen u KBC Split.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestila je kako su službenici Lučke kapetanije Dubrovnik u srijedu 8. kolovoza u 17.10 sati, slijedom zaprimljene dojave o teškom stradavanju ronioca kod otočića Sestrice Male, odmah isplovili na poziciju nesreće te su o događaju izvijestili MRCC Rijeka, nadležnu Upravu sigurnosti plovidbe resornoga Ministarstva, Pomorsku policiju Dubrovnik te Županijsko državno odvjetnišvo.

Pomorska nesreća dogodila se nešto iza 17 sati, kada je hrvatski voditelj brodice P.P. prilikom plovidbe vlastitom brodicom hrvatske zastave na oko 200 do 300 metara od obale otočića Sestrice Male udario u talijanskog ronioca P.P.D. (rođen 1955. godine), pri čemu je ronilac zadobio teške tjelesne ozljede. Voditelj brodice je ozlijeđenog ronioca odmah izvukao iz mora te ga prevezao do luke Korčula.

Djelatnici Hitne medicinske pomoći ubrzo po dolasku ustanovili su teške i po život opasne tjelesne ozljede te su zatražili hitan helikopterski prijevoz ozlijeđenoga ronioca u Splitski KBC, kamo je isti zaprimljen nešto prije 18 sati, u daljnje medicinsko postupanje.

Službenici LK Dubrovnik i nadležne Lučke ispostave Korčula u suradnji sa službenicima Pomorske policije obavljaju očevid o uzrocima ove pomorske nesreće, a također su proveli i test prisutnosti alkohola u organizmu voditelja brodice, koji nije ukazao na prisustvo alkohola.

Istog dana u 18.40 sati po nalogu službenika Županijskog državnog odvjetništva, brodica kojom se naletjelo na Talijanskog ronioca izvučena je iz mora te je obavljen pregled trupa u okviru očevida koji ŽDO provodi i tijekom današnjega dana.

Prema prikupljenim podacima u okviru do sada obavljenog očevida, službenici Lučke kapetanije Dubrovnik izvijestili su Ministarstvo da je stradali ronilac do pozicije nesreće ronio samostalno, dok su njegova supruga i prijatelj, oboje državljeni Republike Italije boravili na motornoj jahti ‘Nimila’, Talijanske zastave, usidreni na drugom kraju otočića Sestrice Male te su o nesreći obaviješteni od njima nepoznate osobe.

Službenici Lučke kapetanije Dubrovnik kategorizirat će ovu pomorsku nesreću sukladno nalazima KBC Split o kvalifikacijama tjelesnih ozljeda stradalog ronioca, a sukladno čemu će biti odlučeno i o eventualnom daljnjem upravnom, odnosno, istražnom postupanju.

Foto: ilustracija

Pročitajte još

REKORDER ZAUSTAVLJEN U METKOVIĆU Vozio s 2,24 promila i to bez vozačke

Dulist

PROMETNA U ZAGREBAČKOJ Sudarila se dva vozila

Dulist

PROMETNA NEZGODA Sudar dva automobila u Čibači

Dulist