Vaše vijesti

Nakon sedamdeset godina otkriveno spomen obilježje pobijenim civilima u Slanome

Nakon sedamdeset godina otkriveno spomen obilježje pobijenim civilima u Slanome

U prigodi obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima prošle je subote 23. kolovoza 2014. godine na mjesnom groblju u Slanome otkriveno Spomen obilježje četvorici civila pobijenih za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Komemoraciji su uz brojne žitelje Primorja nazočili župan DNŽ Nikola Dobroslavić sa suradnicima, načelnik Općine Nikola Knežić s vijećnicima, članovi i vodstvo Udruge Hrvatski domobran iz Dubrovnika, zatim predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, te članovi obitelji ubijenih. Započelo se uz hrvatsku himnu, a načelnik Općine pozdravio je sve nazočne, dok je predsjednik domobrana Željko Kulišić zahvalio Općini koja je pomogla u realizaciji i izradi Spomen obilježja. Odmah po završetku iskapanja zemnih ostataka koje je obavljeno 28. veljače 2013. godine vodstvo Općine Dubrovačko primorje je darovalo grobnicu na mjesnom groblju, kao mjestu budućeg pijeteta i trajnog spomena na sve nevine žrtve iz Primorja, koje su dosada ekshumirane ili će u budućnosti biti pronađene i dostojno sahranjene u istu grobnicu.

Dosada su postavljene kamene ploče s imenima četvero ubijenih mještana Slanoga koje su likvidirali pripadnici Dubrovačkog odreda i 2. Dalmatinske proleterske brigade nakon ulasku u Slano 19. listopada 1944. godine. Dva dana kasnije na predjelu Vojvodine punte ispred samostana u Gašparovu vrtu nakon mučenja ubijeni su i bačeni u obližnji bunker Mato Ćorić, Ivan Terzić, Jozo Vukman i Anica Jović.

U svom govoru Kulišić je prozvao nadležne zbog neučinkovitosti pravosudnih tijela, unatoč dva desetljeća državne neovisnosti. Za spomenute zločine dosada nitko nije odgovarao, iako je Udruga Hrvatski domobran u svibnju 2009. godine potaknula krivičnu prijavu kod Općinskog suda u Dubrovniku protiv dobro znanih aktivista tadašnjeg komunističkog režima. Napomenuo je kako još uvijek ima vremena za procesuirati sudionike gnjusnih zločina, s čime bi se napravio otklon od prikrivanja istog, te bi se konačno osudio represivni totalitarni režim. A jugokomunistički totalitarni režim može se mirne duše usporediti sa današnjom zloglasnim predstavnicima Al qaide ili Boka Haram… Zločinački rukopis je identičan, i sada i tada. Dok smo danas svjedoci okrutnih javnih egzekucija prikazivanih putem tv zapisa, o partizanskim zločinima i njihovim egzekutorima i danas se šuti. Tužna je spoznaja kako su komunisti s kraja Drugog svjetskog rata, a temeljem obrade ostataka ljudskih kostiju pronađenih na stratištima Dakse, Vranine, Jakljana i Slanoga, po svojoj okrutnosti nadišli svirepost današnjih fundamentalista, zaključio je u svome izlaganju Željko Kulišić.

Spomenik je otkrio gdin Tomislav Ćorić, neput ubijenog Mata Ćorića, nakon čega su Dubrovački trombunjeri odali počast ispaljivanjem tromblona. Blagoslov spomen obilježja i molitvu predvodio je fra Ljudevit Lasta mjesni župnik. Komemoracija na groblju u Slanome završena je uz zvuke Mirozova. Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća služena je Sveta Misu zadušnicu za sve ubijene Primorce tijekom i nakon okončanja Drugog svjetskog rata.
Župnik je podsjetio kako se obilježavajući Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima prisjećamo ogromne žrtve i patnje hrvatskog naroda za vrijeme i nadasve nakon Drugog svjetskog rata, te još jednom ukazao na brojne zločine koji su ostali bez kazne!

– Svim nevinim žrtvama nek je laka hrvatska zemlja! Počivali u miru Božjem! – poručuju iz Hrvatskog Domobrana Dubrovnik.

 

Pročitajte još

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist