Aktualno

Nakon predstečajne nagodbe, kredit nemoguć?

Tvrtke čija je predstečajna nagodba potvrđena na sudu teško mogu krenuti u novi početak, ne samo zato što je velik broj planova restrukturiranja loš, nego i zato što je velik dio njih izgubio povjerenje vjerovnika, primjerice, dobavljača, koji s njima više ne žele raditi. Ni banke im ne mogu dati novac, jer su i dalje u rizičnoj skupini klijenata.

Zato i ne čudi što su mnoge opet u blokadi. No, ima i onih koje su u teškoće upale zbog tekućih problema te je za njih budućnost izvjesnija.Tvrtke priznaju probleme, a Ministarstvo financija najavljuje osnivanje fonda koji bi im pomogao, piše poslovni.hr. "Razgovaramo sa Svjetskom bankom i HBOR-om o osnivanju equity fonda čija bi sredstva bila namijenjenja tvrtkama koje su završile predstečajnu nagodbu", kaže pomoćnik ministra financija Branko Šegon. To bi mnogima pomoglo jer će od banaka dugoročni kredit teško dobiti. Banke ne mogu naplatiti 27% potraživanja od tvrtki. Zato će i nade pojedinih tvrtki da će ih spasiti najavljeno otpuštanje sredstava HNB-a poslovnim bankama teško dati rezultata, i s tim će plasmanima banke biti oprezne. Varteks je nedavno uspješno okončao predstečajnu nagodbu, primjer je i dobrog novog početka. Ugovorom s razlučnim vjerovnicima dogovorio je način namirenja duga i nove izvore financiranja.

Tvornici olovaka Zagreb u srpnju je izdano rješenje o završetku predstečajne nagodbe. Otad, kaže predsjednik Uprave TOZ-a Tihomir Lalić, financije nisu zapele. Dugoročne kredite zasad ne mogu dobiti, ali će uskoro sjesti s bankama i početi pregovore. Poslovanje su racionalizirali, a dugove nemaju. "Primarna ideja o svrhi predstečajne nagodbe u našem slučaju se pokazala ispunjenom", kaže Lalić. On pozdravlja osnivanje fonda koji bi financirao tvrtke koje izađu iz predstečaja, ali trebalo bi, ističe, novac davati samo onima koji su u predstečaju završili zbog tekućih problema. Saša Novaković, predsjednik Uprave Agromeđimurja, tvrtke kojoj je nedavno predstečajna potvrđena na sudu, kaže da im je teško osigurati obrtna sredstva. "Čeka nas dokapitalizacija od strane vlasnika te prodaja dijela imovine kako bismo došli do obrtnih sredstava", kaže Novaković.

Zakon o predstečajnim nagodbama ima puno rupa i nije donio očekivane rezultate, rečeno je na okruglom stolu magazina Banka "Od velikih očekivanja do velikih razočaranja". Da je izazvan blagi kaos, smatra sutkinja VTS-a Nevenka Marković. Popis tražbina često nije vjerodostojan, upozorila je, događa se da ih prijavljuju povezana društva dužnika. Analitičarka Suzana Košćak istaknula je da u planovima nedostaju ključni elementi – prihodi od prodaje i razvoj.

Pročitajte još

SAVJET MINISTARSTVA ZBOG KORONAVIRUSA Ne putujte u pogođene talijanske regije

Dulist

Opća bolnica Dubrovnik stručnjacima poklonila edukaciju iz likovne terapije

Dulist

IVAN ĐIKIĆ Ne smije se toliko paničariti, koronavirus sličan je virusu gripe

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija