Natrag
22.4.2018 06:50

facebook

twitter

google

rss

dulist

Nakon Macana svjedočio i Kapetanić

11.7.2012 @ 21:33 Andrea Falkoni Račić Afera Šipan

Podijelite:

Nakon odgode jučerašnjeg ročišta, zbog otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara, ove je srijede nastavljeno suđenje Vlahušiću i Vićanu. Tako su danas na Županijskom sudu u Splitu svjedočili Hrvoje Macan, bivši predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine, o čemu smo već ranije pisali,

te tajnik Društva Niko Kapetanić.

Kako donosi Hina, Niko Kapetanić je istaknuo da je krajem 2009. godine između Društva i Grada sklopljen ugovor po kojemu, nakon što se odbije PDV, polovica novca od prodaje ulaznica posjetiteljima zidina pripada društvu, a druga polovica gradu te da društvo snosi troškove održavanja zidina.

Tim je ugovorom, rekao je Kapetanić, planirano da za 2010. od prihoda ostvarenog prodajom ulaznica društvu i gradu Dubrovniku pripadne po 15 milijuna kuna te je Društvo, odmah nakon sklapanja ugovora, kao predujam uplatilo milijun kuna, koji je pripadao gradu, Vićanovoj tvrtki od koje grad kupuje nekretninu na otoku Šipanu.

– Malo vijeće Društva prijatelja dubrovačke starine 26. travnja 2010., na temelju dopisa iz grada da se u vezi s kupoprodajom nekretnina na otoku Šipanu kojim se traži uplata još milijun kuna, prvobitno je odlučilo to uplatiti, ali je gradonačelnik Andro Vlahušić intervenirao i zatražio da se taj iznos ne uplaćuje i mi ga nismo uplatili – donosi Kapetanićevu izjavu Hina.

Na pitanje gradonačelnika Vlahušića kako se mogao složiti s uplatom dodatnih milijun kuna, iako na dopisu Grada ne stoji kome treba uplatiti, Kapetanić je odgovorio kako u DPDS-u postoji hijerarhija te je postupio po naputcima tadašnjega predsjednika Denisa Orlića. Orlić je, pričao je Kapetanić, članove Malog vijeća izvijestio da je o svemu razgovarao s Vićanom te se podrazumijeva da dodatni milijun kuna, iako to nije navedeno u dopisu grada, treba uplatiti Vićanovoj tvrtki kojoj je već uplaćen milijun kuna za kupnju nekretnine na Šipanu.

Kapetanić, svjedočio je pred sudom, tada nije razmišljao je li Vićan u sukobu interesa budući da je i vlasnik nekretnine na Šipanu koja se prodaje gradu, i gradski vijećnik vladajuće koalicije koja donosi odluke.

Vlahušića USKOKOV-a optužnica tereti za zlouporabu položaja ovlasti, a Vićana za poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti.
Novi svjedoci saslušat će se već ovog četvrtka.

Izvor: Hina

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana