Hrvatska

NAKON ISTEKA MORATORIJA Nagomilane ovrhe naplaćivat će se u fazama

NAKON ISTEKA MORATORIJA Nagomilane ovrhe naplaćivat će se u fazama

Moratorij na ovrhe, koji je uveden zbog pandemije koronavirusa istječe 18. listopada, a prema procjenama Ministarstva pravosuđa oko 174 tisuće ovrha je kod javnih bilježnika, dok se 170 tisuća njih odnosi na ovrhe koje idu putem Fine. Rekao je to za N1 televiziju državni tajnik ovog ministarstva Josip Salapić.
-Naša procjena je da ih ima između tristo do 350 tisuća, s time se oko javnobilježničkih ovrha vode razgovori o tom kako će se one rješavati nakon 18. listopada kada istječe moratorij na zakone koji smo donijeli zbog sprječavanja pandemije koronavirusa – rekao je Salapić. Rekao je kako se razgovori vode sa svima koji sudjeluju u ovim postupcima, dakle javnim bilježnicima, predstavnicima Fine i vjerovnicima.
-Po zakonu o obaveznim odnosima svi se već unaprijed mogu dogovoriti o načinu otplate svoga duga. I to je ono što se spominje, otplata duga na rate – rekao je dalje. Ističe kako se dug, ako postoji, može riješiti tako da se dogovore da do ovršnog postupka ne dođe. Ako do istoga dođe, onda se zakon mora primijeniti, rekao je.
Na pitanje što će biti nakon 18. listopada ističe kako će se voditi računa da ovrhe od 18. listopada ne idu sve na naplatu u isto vrijeme.
-Jedan je dio ovrha koji ide preko javnih bilježnika, drugi je dio koji ide preko Fine. Dakle, to preko Fine je u nadležnosti Ministarstva financija, ovo što je s javnim bilježnicima to je ići vjerojatno u nekoliko faza. Dakle, neće ići sve odmah. Vodimo razgovore, koji će biti za nekoliko dana gotovi. Dakle, postojat će faze od 18. listopada kada će koja odluka i na koji način ići u ovrhu. Tu je moguće da se to vrijeme odgoditi i do 1. siječnja 2021. Nešto će ići u fazama. Dakle, nema bojazni da ćemo dopustiti tsunami odluka, sve odjednom – rekao je.

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist