Grad

NAKON DESETLJEĆA Zasvijetlili ‘Meštrovićevi ferali’

NAKON DESETLJEĆA Zasvijetlili 'Meštrovićevi ferali'

Meštrovićevi ferali, dva remek djela koja krase ulaz u Grad s Pila, napokon su zasvijetlili. Potvrdio nam je to gospar Lukša Malohodžić koji se prihvatio ovog zahtjevnog posla. ‘U pogon’ ih je stavio 27. lipnja.
Bilo je potrebno promijeniti grla, žarulje, izvaditi ‘svašta’ iznutra, a posebno ‘svašta’ od golubova, otkrio nam je gospar Lukša u ožujku. DuList je još sredinom veljače pokrenuo inicijativu njihovog vraćanja u funkciju. Inače, rasvjetna tijela za ferale između dvoja Vrata od Pila nisu u funkciji više od 10 godina. Krajem 2019. djelatnici gradskog Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu i predstavnici ugovornog izvođača izašli su na teren kako bi ispitali stanje instalacija. Izvođaču je izdan nalog da se ferali u najkraćem roku vrate u funkciju, ali s obzirom na to da je utvrđen veliki podzemni kvar i za popravak su potrebni i građevinski radovi, očekuje se kako će ponovno zasvijetliti kroz dva mjeseca – odgovorili su nam već prije iz Grada Dubrovnika, a velikog posla ispitivanja instalacija i uopće situacije prihvatio se upravo gospar Lukša.

Remek djela – kućice za golubove

Vrijednost stupova, kamenih nosača za svjetlo, istaknuli su nam i naša dva sugovornika u ožujku, gospari Tomislav Kuljiš i Tomislav Šuljak. Obojica će reći i kako je takozvani ‘Meštrovićev kompleks’ ulaza s Pila građevinski, arhitektonski i umjetnički gledano pravo remek djelo. Prema nalogu tadašnje gradske vlasti, vraćaju nas u povijest, Meštrović se prihvaća velikog zadatka, a zanimljivo je i spomenuti kako je upravo tih godina živio u Dubrovniku, gradeći čuveni mauzolej Račić u Cavtatu, punim imenom crkva Gospe od Anđela – zadužbinu obitelji Račić. Godine provedene u Dubrovniku za velikog Meštrovića iznjedrile su i drugu ljubav – ostavlja prvu suprugu Ružu i ženi se Dubrovkinjom Olgom Kesterčanek. No, to je neka druga priča… Vraćamo se na kompleks Pila, koji je za Meštrovića značio izgradnju kamenih ferala i jednog od najpoznatijih kipova našeg Parca, na unutrašnjim vratima, postavljenog 1924. Dva velika Tomislava ističu nam i to kako je Meštrović po nalogu srušio i stražarnicu, malu obrambenu kulu koja se nalazila s desne strane kada ispod volta prođete i sa Straduna krenete prema Pilama i gdje se još i dan danas vide kameni ostaci iste, vječni tragovi u podu. S druge pak strane, ulijevo, nalazio se drveni kiosk na kojem su Puljizi prodavali voće. Danas je to mjesto ‘Meštrovićevih skalina’, pisali smo u ožujku.

A, kako svijetle Meštrovićevi ferali, pogledajte na fotografijama koje nam je poslao gospar Lukša Malohodžić.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist