Zanimljivosti

NAKON ČETIRI GODINE PAUZE Rodin tjedan Dan(a) prava djeteta

NAKON ČETIRI GODINE PAUZE Rodin tjedan Dan(a) prava djeteta

Nakon četiri godine pauze udruga RODA – Roditelji u akciji ove godine ponovno obilježava Međunarodni dan prava djeteta nizom aktivnosti, predavanja i radionica za roditelje i djecu, a u Dubrovniku će se odviti od 21. do 30. studenog.

Igraj se sa mnom, Senzorna igra, „Odgoj“ adolescenata, Ja roditelj, samo su neka od predavanja namijenjenih roditeljima, a koje će održati psiholozi, defektolozi i socijalni pedagozi. Za djecu smo pripremili različite kreativne radionice, kao što su Lego radionica i likovna radionica pod vodstvom stručnih voditelja/ca.

Međunarodni dan prava djeteta obilježava se 20.studenoga na dan kada je Generalna skupština UN-a 1959. godine usvojila „Deklaraciju o pravima djeteta”, a 1989. godine „Konvenciju o pravima djeteta”. Cilj obilježavanja ovog dana bolje je razumijevanje, prihvaćanje i dobrobit sve djece. Također se žele potaknuti organizacije koje se bave ljudskim pravima i slobodama na poduzimanje konkretnih koraka u zaštiti i unapređenju dječjih prava jer su ta prava temelj izgradnje naprednoga društva. Dobrobit djece zajednička je želja i nada cijeloga čovječanstva. Odrasli bi djeci trebali pružiti sve najbolje od sebe, kako bi im osigurali odrastanje u sigurnom i poticajnom okruženju, u kojem djeca mogu ostvariti svoj puni potencijal.

Na taj dan svi bismo se trebali osvrnuti na sve što smo u protekloj godini napravili kako bi djeca odrastala u takvom okruženju. Na tom ispitu svi mi odrasli još uvijek padamo, ne čineći dovoljno za svoju djecu.

Uz pravo na obiteljsko okruženje koje osigurava uravnotežen razvoj svih potencijala djeteta, Konvencija upućuje kako je pravo svakoga djeteta i to da njegovi roditelji dobiju pomoć društva u ispunjavanju roditeljskih odgovornosti kako bi što je moguće primjerenije mogli obavljati svoj najvažniji posao. Stoga je i ove godine Dan prava djeteta ispunjen nizom sadržaja namijenjenih roditeljima kao potpora pozitivnom roditeljstvu i osnaživanju roditelja u izazovima s kojima se susreće suvremeno roditeljstvo.

Obilježavanje Dana prava djeteta planirano je od 21.studenoga do 30. studenoga 2016. u prostorijama Dubrovačke razvojne agencije – DURA.

Program se odvija uz potporu Grada Dubrovnika i uz suradnju Dubrovačke razvojne agencije – DURA koja nam je omogućila besplatno korištenje njihovih prostora.

Sve radionice i predavanja su besplatne. Zbog ograničenog broja polaznica/ka molimo da se prijavite na broj telefona 095 9026179 ili e-mail anita@roda.hr

Program potražite u prilogu:

program-roda-medunarodni-dan-djeteta

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1945. U New Yorku umro znameniti brodovlasnik Božo Banac

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1851. Rođen povjesničar, književnik i diplomat Lujo Vojnović

Dulist

Obilježavamo Međunarodni dan obitelji!

Dulist