Natrag
20.4.2019 12:28

facebook

twitter

google

rss

dulist

Nakon 350 godina, s pogledom na Mrkan, zbog lošeg vremena Sveta misa ipak na Supetru

20.8.2014 @ 17:56 Boris Njavro Grad
18;18

Podijelite:

Svećenici župa koje su nekad pripadale Trebinjsko – mrkanskoj biskupiji, uz biskupa Mostarsko – duvanjskog mons Ratka Perića okupili su se danas na cavtatskoj rivi u nadi da će konačno, nakon skoro 350 godina održati Svetu misu na otoku Mrkanu, po kojem njihova nekadašnja biskupija i nosi ime, otoku koji je preko 800 godina bio u njihovom vlasništvu!

Naime, po nekim spisima, zadnja misa na Mrkani održana je 1667. godine, godine kada je Dubrovnik i njegovu okolicu, samim tim i otok Mrkan, zadesio strašni potres, znana Trešnja, u kojem je stradalo puno tog, pa i tadašnji samostan i crkva na ovom otoku. Od tada nikad misa na njemu nije održana! Na Mrkanu su nakon svih stoljeća tek vidljivi ostaci nekadašnjeg Benediktinskog samostana i ostalih objekata.

Na žalost, loše vrijeme i jako jugo zaustavili su ih u tim željama, te se Sveta misa obavila na obližnjem otoku Supetru, koji je također uz Mrkan i Bobaru pripadao stoljećima Trebinjsko – mrkanjskoj biskupiji.

Uz veliki broj svećenika hercegovačkih župa, na Svetoj misi, ali i prigodnom okupljanju povodom nadajuće posjete Mrkanu, na Supetru se okupio i manji broj vjernika.

Uvodno je okupljene pozdravio don Miljenko Krešić, trebinjski župnik i doktor povijesnih znanosti, koji je na izuzetan i kvalitetan način ispričao stoljetnu povijest otoka Mrkana, svećenstva i biskupa iz Trebinja, njihove bjegove i progone kroz stoljeća od raznih osvajača, godinama boravka u Dubrovniku, te na otoku Mrkan. Naveo je i podatak kako su godine 1948. nacionalizirana i oduzeta tri otoka; Mrkan, Bobara i Supetar, kao i dva otoka u Moluntu, te zgrada unutar zidina, iza crkve Sv. Vlaha.

Svetu misu predvodio je biskup Ratko Perić, koji je u svojoj propovijedi istakao dugogodišnje bezuspješne pokušaje povrata vlasništva na navedenim otocima, a posebno na zgradi unutar zidina, u Gradu, te naglasio kako se imovina vraća svima, ali evo, imovina koja je stoljećima pripadala Trebinjsko – mrkanskoj biskupiji i zna se kada je, kako i od koga oduzeta, na žalost još uvijek ne!

Okupljanje je završilo ugodnim druženjem, zajedničkim ručkom te najavom kako će se Sveta misa na Mrkanu ipak održati, vrlo skoro!

Komentari

O autoru: Boris Njavro


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana