AktualnoUrednički izbor

Nakon 28 godina u Dubrovnik stigao prvi direktni let iz SAD-a

Nakon 28 godina u Dubrovnik stigao prvi direktni let iz SAD-a

U subotu malo prije 9 sati u Zračnu luku u Čilipima nakon 28 godina stigao je prvi zrakoplov s izravnog leta American Airlinesa iz Philadelphije za Dubrovnik. Naime, Boeing 767-300ER je 7. lipnja u 18 i 10 po lokalnom vremenu krenuo s međunarodnog aerodroma ovog američkog grada, a putovanje je potrajalo nešto više od 9 sati. Posrijedi je, kako su istaknuli nadležni prilikom inaguaracije, značajna linija za dubrovački i hrvatski turizam.

– Prije dvije godine dobili smo obećanje da bi se mogla uspostaviti direktna zračna linija s Dubrovnikom. Razlog tome, među ostalim, je broj turista iz SAD koji je nakon 2000.-te iz godine u godinu rastao u dvoznamenkastom broju. Također, posjetitelji više u destinaciji ne borave po dva ili tri tjedna već svoj godišnji odmor žele iskoristiti nekoliko puta godišnje. Komfor je na prvom mjestu kao i pristupačne cijene karata. Zahvaljujem se American Airlinesu na obimnoj obuci koju su nam pružili jer je za prihvat jednog ovakvog zrakoplova potrebno zadovoljiti najviše svjetske standarde. Naši djelatnici počevši od administrativnih službenika preko menadžera do onih zadužnih za sigurnost su bili na visini zadatka. Vjerujem da će se Zračna luka Dubrovnik pokazati kao dobar domaćin ne samo tri tjedna leta već četiri s obzirom na zainteresiranost klijenata. Pregovori se nastavljaju te možemo očekivati da bi se kapacitet, kao i frekventnost mogla povećati – poručio je direktor ZLD Frano Luetić.

Nazočnima se obratio i Richard Muise, direktor europskog ogranka American Airlinesa.

– Naš novi let za Dubrovnik osigurava izravan pristup SAD-u, kao i stotinama dodatnih veza iz Philadelphije do gradova diljem Sjeverne Amerike. S više od 200 mjesta dostupnih na svakom letu, od poslovnog razreda (Flagship Business) i posebnog ekonomskog razreda (Main Cabin Extra) do ekonomskog razreda (Main Cabin) i osnovnog ekonomskog razreda (Basic Economy), imamo ponudu za svaki budžet, kao i mrežu koja će dovesti korisnike na željena odredišta – zaključio je Muse.

American Airlines najveća je američka zrakoplovna kompanija, a Philadelphia baza u koju dnevno slijeće preko četiri stotine zrakoplova te je odličan hub za ovaj prekooceanski let. Iskazati svoje zadovoljstvo nije propustila ni Victoria Taylor, zamjenica veleposlanika SAD-a u Zagrebu, naznačivši kako je ovo uistinu povijesni trenutak.

– Povezujući Dubrovnik i Philadelphiju uspostavili smo odnos između dva bratska grada. Philadelphia je kao što mnogi od vas znaju mjesto rođenja američke demokracije, a Dubrovačka Republika upravo je jedna od prvih koja je priznala američku nezavisnost. Prošle godine građani SAD-a bili su drugi najbrojniji posjetitelji. Vjerujem kako ćemo ovim doći na prvo mjesto. Međutim, pozivnica vrijedi u oba smjera te vas kao bivša stanovnica Philadelphije savjetujem da kupite kartu i posjetite jednu od naših najvećih znamenitosti ‘Liberty bell’ – rekla je Taylor.

Inauguracijskom letu prisustvovali su gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković i državni tajnik pri Ministarstvu turizma RH Frano Matušić koji je kazao kako je na ovaj način otvoren put ka još boljoj suradnji dviju zemalja te će, sasvim sigurno, dobra popunjenost na ovoj liniji rezultirati produženjem turističke sezone pa tako i one letenja.

Podsjetimo, let Dubrovnik – Philadephia jedina je redovna zračna linija između Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država. Posjetitelji će na relaciji zračna luka Dubrovnik (DBV) i međunarodna zračna luka Philadelphia (PHL) moći putovati tri puta tjedno tipom zrakoplova Boeing 767-300 od 8. lipnja do 29. rujna 2019., a tijekom rujna bit će dodan četvrti let kako bi se zadovoljila potražnja korisnika. PHL najveće je američko čvorište na sjeveroistoku Sjedinjenih Država s preko 420 dnevnih letova u više od 120 odredišta diljem SAD-a, Kanade, Meksika i Kariba. Na račun njega očekuje se porast dolazaka Amerikanaca u naš Grad u iznosu od 15 do 20 posto.

 

Pročitajte još

MINUTE KOJE ŽIVOT ZNAČE Znate li što je ‘zlatni sat’?

Dulist

Franković osudio nasilje člana mladeži HDZ-a i najavio stegovni postupak

Dulist

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist