Koronavirus u Hrvatskoj

NAKON 28 DANA ZDRAVI Markotić: ‘Bolesne više ne testiramo na koronavirus’

NAKON 28 DANA ZDRAVI Markotić: 'Bolesne više ne testiramo na koronavirus'

Većina bolesnika s blagim simptomima pušta se kući, dok u bolnici ostaju samo teži bolesnici ili oni koji nemaju mogućnost osigurati samoizolaciju, a u slučaju pogoršanja simptoma, mogu se vratiti, rekla je.

S odmicanjem epidemije sve je više srednje teških i teških bolesnika, otkrila je ravnateljica Klinike dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić za Dnevnik Nove TV. Rekla je kako je Hrvatska još u standardu zemalja u kojima oko 80 posto zaraženih ima blaže simptome te objasnila kako o ovoj bolesti još učimo. Oboljeli se trenutno liječe simptomatskom terapijom koja uključuje skidanje temperature:

– U bolnici se još pokušava sa shemama liječenja koje su preporučene, a to je klorokin, hidroklorokin i ritonavir, a nove informacije govore i o pokušajima liječenja drugim lijekovima – kaže Markotić.

Većina bolesnika s blagim simptomima pušta se kući, dok u bolnici ostaju samo teži bolesnici ili oni koji nemaju mogućnost osigurati samoizolaciju, a u slučaju pogoršanja simptoma, slobodni su vratiti se nazad. Uvodi se i još jedna promjena – više se neće testirati bolesnici.

– Virus ne može biti u nosu dulje od 25 dana. Dakle, nekih 28 dana treba biti u samoizolaciji, a onda se te osobe smatraju zdravima – rekla je Markotić te je opovrgnula navode kako se virus može vratiti. Za to, kaže Markotić, podataka nema, a spomenuti slučajevi zapravo nisu bili ljudi koji su ponovno zaraženi već oni koji nikad nisu ozdravili.

Dotakla se i Švedske, koja je jedna od rijetkih zemalja koje nisu uvele drastične metode za suzbijanje epidemije. Markotić je priznala kako ne prati detaljno njihov sustav, ali neke činjenice im ne idu u prilog:

– Ali uzmimo da Hrvatska ima četiri, a Švedska oko 10 milijuna stanovnika. Činjenica je da Švedska ima 20 puta više umrlih, pa vi sami zaključite što to znači. Ipak, i Šveđani gase javna okupljanja:

– Oni su se odlučili za sporije uvođenje mjera. Koja će cijena toga biti, vidjet ćemo – kaže Markotić, prenose 24sata.hr

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist