Grad

NAKNADNA PAMET Kad političar postane nezanimljiv javnosti

NAKNADNA PAMET Kad političar postane nezanimljiv javnosti

Ivo Sanader, dok je bio premijer RH, bio je apsolutna zvijezda svih hrvatskih medija. Praktički nije bilo ni jedne tiskovine, emisije vijesti u elektronskim medijima, niti jednog portala koji svaki dan nije objavio barem jednu vijest o njemu.

Ovaj doktor teatrologije posebnu je pozornost obraćao medijskom nastupu. Pokazao je neočekivano visoku proeuropsku razinu komunikacije, prividno otvorio demokratske procese, pokrenuo zaustavljene pristupne pregovore nakon što je Hrvatska napokon dobila pozitivnu ocjenu suda u Den Haagu.

Ivo Sanader, odnosno ‘doktor Sanader’ kako je tražio da ga oslovljavaju, minuciozno je upravljao medijskom pozornošću sve do naprasnog, još uvijek nerazjašnjenog kraja karijere odnosno ostavke početkom srpnja 2009. godine. U siječnju 2010. godine isključen je iz stranke. Nedugo nakon toga opet je postao zvijezda zbog optužnice, sudskog postupka i presude, nakon čega Sanader završava u medijskom zaboravu. Novinari, koji su ga nekoć glorificirali sada su se natjecali tko će ga više oblatiti. Stranačke kolege odnosile su se prema njemu kao prema crnoj ovci u obitelji koje se svi srame.

Sanader je postao, kako ga je nazvao jedan kolumnist ‘Onaj-čije-ime-se-ne-spominje’. Ni na svečanoj saborskoj sjednici povodom ulaska u EU, ni na dodjeli priznanja bivšim premijerima za vođenje pregovora, ni u pozdravnim govorima ni u brojnim medijskim analizama nije bio spomenut. Pred ulazak u EU, u nedjelju, 30. lipnja 2013. godine, pratio sam jutarnji program HR2 cijelo prijepodne. Pojam Europska unija spomenut je gotovo bar jednom svake minute, navedeni su brojni političari, dane su brojne izjave. Ivo Sanader nije bio spomenut niti jednom. Prigodno, u programu je puštena i pjesma Gorana Bareta ‘Gdje je nestao čovjek’.

Najgore je kad političar iza sebe ne ostavi ništa osim požutjelih novinskih stranica i članaka na portalima koje više nitko ne čita. Takav je tratio i svoje i naše vrijeme…

 

Zoran Pucarić, PR stručnjak

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist