Aktualno

Naknade za nezaposlene obrtnike

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava pokrenut će postupak izmjena Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, kako bi obrtnici bili izjednačeni s radnicima u sustavu obveznog osiguranja za slučaj nezaposlenosti,

najavio je ministar Mirando Mrsić.

To znači da će obrtnici plaćati doprinos za zapošljavanje, te će u slučaju kada iz opravdanih razloga odjave obrt iz Obrtnog registra, moći ostvariti pravo na novčanu naknadu. Trajanje prava na naknadu utvrdit će se ovisno o ukupnom vremenu provedenom u sustavu osiguranja, a visina naknade prema osnovici za plaćanje doprinosa za obvezna osiguranja.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec ocijenio je to velikim korakom u ostvarivanju ravnopravnosti za hrvatske obrtnike. Dosad nismo trebali uplaćivati 1,7 posto doprinosa za zapošljavanje, što je mjesečno iznosilo 87 kuna, ali to je malo u odnosu na to što nismo imali prava na naknadu nakon zatvaranja obrta, rekao je Ranogajec.

Po njegovoj procjeni, od početka krize 2008. u obrtništvu je zatvoreno gotovo 35.000 radnih mjesta, no unatoč tome danas je u raznim obrtima zaposleno preko 100.000 ljudi. Izmjene zakona trebale bi biti usvojene do ljeta, a stupiti na snagu od 1. siječnja 2014.
 

Pročitajte još

mIZBORI Rezultate glasovanja možete pratiti i putem mobilne aplikacije

Dulist

NOVI PROJEKT GULLIVER TRAVELA ‘SeaGULL 30’ – jedinstveni izletnički katamaran

Maria Prkut

Oglašavate se na Bookingu, a niste upisani na eVisitor? Inspektori kreću s provjerama

Dulist