Aktualno

NAJVEĆA ČAST U Orsanu Tončiju Peoviću dodijeljen Kraljevski norveški red za zasluge

NAJVEĆA ČAST U Orsanu Tončiju Peoviću dodijeljen Kraljevski norveški red za zasluge

Kralj Norveške Harald V dodijelio je Kraljevski norveški red za posebne zasluge Tončiju Peoviću, počasnom konzulu Norveške u Dubrovniku.

Svečana ceremonija održana je ovog utorka u Orsanu gdje je Peoviću veleposlanik Haakon Blankenborg uručio medalju i diplomu.

– Čovjek svoja postignuća može zahvaliti prethodnim generacijama koje su nesebično stvarale kulturne, materijalne i duhovne vrijednosti, kako bi generacije koje slijede imale bolje startne osnove. Civilizirane države brinu i o potrebama svojih državljana kad se nađu u nevolji u drugim državama, gdje god se oni našli. Dubrovačka Republika imala je znamenite ljude kao svoje poklisare odnosno konzule: Frana Gundulića. Marina Getaldića, Stjepana Gradića, Ruđera Boškovića, Marina Gučetića, konzula Kirika, Francesca Favija i još mnogo drugih koji su u raznoraznim opasnostima za Republiku iskazali vrsno diplomatsko umijeće, urgirali i posredovali na stranim dvorima, slali izvješća i informacije Republici te nebrojeno puta spasili sam opstanak Republike. Prema pisanju Branka Gamulina, u drugoj polovici 13. stoljeća Dubrovnik ima svoje prve konzule u zaleđu Bosne i Srbije, a krajem 14. stoljeća prve konzule na Siciliji. U drugoj polovici 16. stoljeća samo na zapadnom Mediteranu Dubrovnik ima 44 konzulata, najviše u Italiji, Španjolskoj, Francuskoj… U mom slučaju, po imenovanju Njegovog Kraljevskog Visočanstva Kralja Harolda V,. 2009.godine dobio sam časnu i prestižnu dužnost Počasnog Konzula Kraljevine Norveške, s ovlastima zastupanja, izdavanja putnih dokumenata te promicanja razumijevanja i prijateljstva između dvije zemlje na europskom kontinentu, koji dijele slične kulturne, ali i povijesne vrijednosti. Ovim ordenom, dodijeljeno mi je priznanje za moj dosadašnji rad u imenovanim dužnostima. No, iako sam iznimno ponosan na dodijeljenom priznanju, smatram da ga nemam pravo svojatati, jer je moj rad zasluga većine Vas predstavnika društvenih, pravosudnih, policijskih, zdravstvenih, gospodarskih, turističkih i kulturnih institucija, koji ste mi svesrdno otvorili Vaša vrata i Vaša srca, sa željom da mi pomognete u mojoj prestižnoj funkciji. I kao što teta Ane u noćnim razgovorima kaže sv. Vlahu “neka te ne zaboli ruka na kojoj držiš naš Grad”, ja Vas ovim putem molim da Vas ne zaboli ruka otvoriti Vaša vrata kad Vas sljedeći put nazovem, jer zajedno pomažemo jednom ljudskom biću, norveškom državljaninu u nevolji koja ga je snašla u našem Gradu. na toplim srcima i dobroti i hvala mojoj obitelji na razumijevanju, kad sve trenutne poslove moram staviti u drugi plan i odem pomoći potrebitoj osobi. Hvala Vam Vaša Ekselencijo na ukazanoj časti, hvala Vam dragi sugrađani – poručio je u svom govoru Peović.

Kralj dodjeljuje Kraljevski norveški red za zasluge Norvežanima ili strancima u inozemstvu za izvanrednu službu u interesu Norveške. Red je osnovan 1985. godine, a insignija Reda je križ svetog Olafa, kovan zlatom.

Pročitajte još

Djelatnici Libertasa naučili hrvatski znakovni jezik

Dulist

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist

OBRAĐENA GOTOVO SVA BIRAČKA MJESTA HDZ-u 61 mandat, SDP-u 42

Dulist