Natrag
23.3.2019 15:54

facebook

twitter

google

rss

dulist

Najtraženija, davno izgubljena Bukovčeva slika stiže u Zagreb

16.9.2018 @ 13:32 Dulist Kultura

Podijelite:

Zahvaljujući Igoru Zidiću, našem najvažnijem teoretičaru moderne umjetnosti, zagrebačka publika početkom listopada imat će priliku vidjeti izložbu ‘Vlaho Bukovac i Alexandre Cabanel – povijesni susret učenika i učitelja’ u Umjetničkom paviljonu.

Zidić je zaslužan i za međunarodnu afirmaciju našeg velikog umjetnika, a ova izložba posebna je po jednom izuzetnom djelu – na nju stiže desetljećima najtraženija Bukovčeva slika, davno izgubljena ‘Putifarova žena’, dimenzija 1,56 x 2,56 metara, akt u prirodnoj veličini.

Ponešto o slici donosi sam Ziduć u razgovoru za Jutarnji list.
– Izlagana je na pariškom Salonu gdje je bila zapažena, odmah su je otkupili trgovci Vicars Brothers iz Londona i godinu ili više s njom putovali po Engleskoj i pokazivali je. Od njih ju je kupio veliki kolekcionar Samson Fox. Poslije se slici zametnuo trag i još se ne zna gdje je sve u međuvremenu bila. Naposljetku je kupljena u Češkoj i iz nje iznesena. Sa zainteresiranim sam kupcem i prijateljima otputovao njoj ususret kako bismo provjerili i potvrdili njezinu autentičnost i prenijeli je u Bukovčevu domovinu. Restaurirana je i pripremljena za izlaganje od zagrebačkih majstora restauratora. Sada će je publika i stručnjaci prvi put imati priliku vidjeti kao neprijepornu izložbenu senzaciju. A vidjet će i prelijepi ‘Portret Jozefine Škarice’ (1903.) i još ponešto – istaknut će autor izložbe. Više o njoj potražite ovdje.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana