Aktualno

‘NAJSLOŽENIJI ZADATAK IKAD’ Summit osiguravalo gotovo tri tisuće policajaca

'NAJSLOŽENIJI ZADATAK IKAD' Summit osiguravalo gotovo tri tisuće policajaca

Osiguranje je proteklo bez ijednog sigurnosno rizičnog događaja kako po naše goste tako i građane. Zadovoljstvo i osmjeh na licima naših gostiju prije odlaska nagrada je za hrvatsku policiju i Republiku Hrvatsku. Zahvaljujem i našim građanima na suradnji, razumijevanju i strpljivosti – poručio je ove subote na konferenciji za medije povodom završetka 8. sastanka na vrhu šefova država zemalja srednje i istočne Europe i Kine te 9. poslovnog foruma zemalja srednje i istočne Europe i Kine koji se u Dubrovniku održavao od 10. do 12. travnja voditelj Stožera osiguranja i zamjenik glavnog ravnatelja policije Josip Ćelić.

-Hrvatska policija i druge službe uspješno su odradile najsloženije osiguranje koje im je povjereno od samostalnosti Republike Hrvatske. Zajednički je to rad svih segmenata policije – temeljne, kriminalističke, prometne, granične, specijalne interventne, protueksplozivaca, ali  i kolega sa službenim psima i pilotima helikoptera, kapetana policijski plovila, službenika uprave za posebne poslove sigurnosti. Ukupno 1300 policijskih službenika u dva dana na području PU zagrebačke i još 1652 na području PU dubrovačko – neretvanske, 145 vozila te sva potrebna tehnička i materijalna pomoć, osigurali su siguran i ugodan boravak naših visokih gostiju, a nadamo se da su u najmanjoj mogućoj mjeri utjecali na normalan svakodnevni život svih naših građana. Naši su građani mogli vidjeti policijske službenike, vatrogasce, djelatnike medicinskih ustanova, djelatnike mnogih lokalnih poduzeća te smo uspješno izvršili ovu zahtjevnu zadaću. Ipak, ono što naši građani i gosti nisu mogli vidjeti, mjeseci su pripreme, organizacije, sigurnosne analize i rizika koje smo uzeli u obzir i koji su bili ključni za uspješno izvršenje zadaće. Sukladno tome poduzete su sve potrebne mjere zaštite na kopnu, zraku i u moru – istaknuo je Ćelić.

Na osiguranju ovog summita tako je sudjelovalo ukupno 2952 policijska službenika. Mjere osiguranja na razini policije najprije su počele na području PU zagrebačke, a završile su u PU dubrovačko-neretvanskoj. Načelnik Zagrebačke policijske uprave Marko Rašić podsjetio je kako je ovo zahtjevno osiguranje započelo u Zagrebu 9. i 10. travnja, kada se provelo niz prometno i sigurnosno najsloženijih mjera i radnji.

-Sve ovo bilo je moguće samo uz potpuni angažman ljudskih i tehničkih resursa pa je tako u navedene dane angažirano 1300 policijskih službenika. Policijska uprava Zagrebačka nije evidentirala niti jedan sigurnosno značajan događaj koji bi ugrozio goste niti građane. Zahvaljujem i građanima Grada Zagreba na suradnji – rekao je Rašić.

Načelnik PU dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević podsjetio je kako su zadaće dubrovačke policije bile prije svega usmjerene na osiguranje štićenih osoba od njihova dolaska u Zračnu luku Dubrovnik, na području Dubrovnika, Pelješca, Korčule pa sve do njihovog odlaska.

-Velik broj policijskih službenika bio je angažiran na osiguranju te su radili u smjenama po 12 sati bespogovorno izvršavajući sve one zadaće koje su pred njih bile stavljene. A, sve je prošlo bez ijednog incidenta, u nepovoljnim vremenskim uvjetima i s velikim brojem gostiju na našem području. Želim zahvaliti sugrađanima koju su zaista pokazali svoju gostoljubivost, spremnost, suradnju koji su se pridržavali svih uputa koje smo im davali, a koje nisu bile lake i koje su remetile njihovu svakodnevicu – naglasio je načelnik Pavličević.

Na novinarski upit koliko je bilo teško provesti toliku razinu sigurnosti u dubrovačkim ulicama koje su same po sebi uske načelnik Uprave za posebne poslove sigurnosti Ministarstva unutarnjih poslova Miljenko Radnić odgovorio je kako je Dubrovnik sam po sebi sigurnosno složena priča.

-Dubrovnik je vrlo specifičan, a prednost nam je iskustvo na tom terenu. Ovo je bio najsloženiji zadatak ikad, a posebno zbog vanjskih pozicija koje smo morali pokriti. Građani Dubrovnika sve ovo shvaćaju kao svoji sudbinu, kada dođe do blokada, čekanja i zastoja, mislim da imaju vrlo visok prag tolerancije i znajući za to, ali i poznavajući ljude kojima zapovijedam bili smo sigurni da će ova zadaća biti vrlo uspješna – zaključio je Radnić.

Pročitajte još

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist