Županija

Najposjećeniji dan Festivala Kinookus

Jučer su u Stonu i Malom Stonu svi smještajni kapaciteti bili popunjeni, a projekcije i predavanja posjetitelji su pratili i stojeći.

 Filmski dio programa u sekciji Okušavanje započeo je u 10 sati, u zatvorenom kinu Arcimon, reprizama nekih od filmova koje su gledatelji mogli vidjeti prethodnih dana poput odličnih ostvarenja Plinovod i Bez šminke.
 
Kinopokus sekcija, organizirana u suradnji s udrugom Čovjek na Zemlji, najmlađima je ponudila tri kreativne radionice: Slow Food radionicu edukacije osjetila u kojoj su voditelji Marijeta Čalić i Denis Bogoević-Marušić djeci predstavili neke od sorti grožđa iz pelješkog kraja, njihove osobitosti i gastro-kulturalni značaj za naše podneblje. U radionici urešivanja svečanih trpeza, polaznici su s akademskom slikaricom Ivanom Selmani izrađivali lampione od papira različitih oblika, koje su zatim punili stonskom soli. Na travnjaku ispred Kneževog dvora, pod vodstvom Morane Depoli i Mateja Tapina, najmlađi su izrađivali šuškave instrumente kojima su kasnije svi zašuškali u ritmu Vrtuljak Kluba. Reakcija djece i roditelja na edukativno-glazbene točke Olija, Oba i Flokija bila je toliko dobra da su sve numere izveli na bis.
 
Dugoočekivano predavanje povjesničara umjetnosti i člana Udruge Kinookus Ivana Vigjena o ulozi hrane u diplomaciji Dubrovačke Republike izazvalo je toliki interes da atrij Kneževog dvora nije mogao primiti sve posjetitelje te su neki ovo iznimno zanimljivo predavnje, bogato primjerima iz povijesti i književnosti, morali pratiti sjedeći na prostoru ispred atrija. Tijekom predavanja publika je imala priliku kušati stonsku tortu i Dubrovačku malvasiju obitelji Crvik.
 
Nakon predavanja posjetitelji su se preselili u prostor otvorenog kina Arcimon gdje je prikazan grčki film Tisuću izgubljenih golf loptica. To je bila nesumnjivo najposjećenija projekcija u redovnom programu Kinookus FFF-a. Tema izgradnje velikog turističkog naselja s golf terenima na Kreti uzburkala je lokalne duhove te je razgovor koordinatora Festivala Iva Kara-Pešića s prokuristom tvrtke Razvoj golf d.o.o. Ivanom Kusalićem i koordinatorom Inicijative Srđ je naš Đurom Caporom publika pratila s velikom pažnjom. U zamjenjenim ulogama, Kusalić i Capor nisu propustili priliku razmjeniti po koju strijelicu. Nakon razgovora kino je i dalje bilo prepuno jer je uslijedila projekcija filmskog hita Chef s Jean Renoom u glavnoj ulozi.
 
Nesumnjivo naljepši dan na ovogodišnjem Kinookus FFF-u završen je plesom uz odličan groove DJ Funk you! i DJ D-gree.
 
Večeras u prostoru tvrđave Arcimon u 21.30 sati održava se ceremonija zatvaranja trećeg Kinookus FFF-a uz dodjelu Velike i Male kamenice, filmskih nagrada za najbolji dugometražni i kratkometražni film po izboru publike. 
 
Danas Kinobus s Pila za Ston kreće s Pila u 16 sati, a povratak prema Dubrovniku bit će organiziran po završetku programa.

Pročitajte još

Održan sastanak Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija

Dulist

POHVALILI SE PRIVATNOM PLAŽOM Građani zabrinuti, Županija jasnog stava

Dulist

Šetnica oko Rata bogatija spravama za vježbanje

Dulist