Politika

NAJNEIZVJESNIJI DO SADA Izbori za prvog čovjeka HDZ-a bit će 17. ožujka

NAJNEIZVJESNIJI DO SADA Izbori za prvog čovjeka HDZ-a bit će 17. ožujka

Raspisujemo izbore za predsjednika, zamjenika i četiri potpredsjednika HDZ-a u roku dva, najviše tri tjedna. Izbori će se održati oko 17. ožujka, rekao je za 24sata Gordan Jandroković, glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Sabora.

Time je presjekao velika nagađanja unutar stranke da će vodstvo HDZ-a pokušati izbjeći unutarstranačke izbore prije parlamentarnih na jesen. Također, pogrešna je interpretacija da će izbori biti u travnju jer mandat Andreju Plenkoviću ističe 17. travnja. HDZ inače prvi puta ima direktne izbore za sve stranačke čelnike po principu jedan čovjek-jedan glas.

Od čelnika županijskih, gradskih i općinskih organizacija, pa do predsjednika s kojim se osim zamjenika biraju i potpredsjednici. Jandroković nam je potvrdio da će svi ostali biti birani nakon što budu izabrani predsjednik, zamjenik i potpredsjednici. Paralelno će se birati stranačka tijela koja se ne biraju po principu jedan čovjek-jedan glas.

– HDZ čeka kompleksan posao. Kao glavni tajnik inzistirat ću na demokratskom procesu, institucionalizaciji i korektnosti u izborima. Želim da bez obzira na tenzije provedemo demokratske, poštene i transparentne izbore – zaključio je Jandroković.

Ovo će zasigurno biti najneizvjesniji stranački izbori u HDZ-u. Tomislav Karamarko i Andrej Plenković su kao predsjednici izabrani direktno, ali su bili jedini kandidati. Sada je već jasno da će biti niz protukandidata. Davor Ivo Stier, Miro Kovač, Tomislav Karamarko su već najavili kandidaturu, a tu su još potencijalno i Ivan Penava, možda Milijan Brkić, Oleg Butković, Tomislav Tolušić. Sve se glasnije spominje mogućnost da se ti kandidati desnog krila stranke ujedine oko jednog kandidata. Tako si povećavaju i šanse za izbornu pobjedu i micanje Plenkovića. Svi se oni slažu da je potrebna promjena smjera HDZ-a, ali među njima itekako postoje trzavice i sukobi koji sprečavaju ujedinjenje.

U svakom slučaju, ulazak u proces unutarstranačkih izbora znači da će se HDZ u potpunosti posvetiti izboru novog predsjednika.

Pročitajte još

Branko Bačić: Zoran Milanović već četiri godine krši ustav

Dulist

O MILANOVIĆEVOJ KANDIDATURI Peđa Grbin Ustavnom sudu: Nemojte nas zavlačiti

Dulist

STRUČNJAK ZA USTAVNO PRAVO Milanović teško krši Ustav! Ovo je primjerenije Kim Il-sungu, nego demokraciji

Dulist