Natrag
22.3.2019 07:25

facebook

twitter

google

rss

dulist

NAJLJEPŠE SU OKO SVETOG JOSIPA Uživajte u kamenicama u Malom Stonu!

19.3.2014 @ 11:39 Dulist dulist IN / Županija
2;2

Podijelite:

Na dan Svetog Josipa, kamenice su najljepše za uživati u njima. Ovaj od davnina poznati plod mora, hrana plemenitaša i vlastele, afrodizijačkih svojstava, nosi sa sobom mnoge legende.

Tako se kaže kako kamenica ima čarobnjačka svojstva, a često se nalazila na jelovnicima čak i austrijskih careva… Kamenice su jeli i najsiromašniji, častili bi se mesom ove cijenjene školjke… Cijela Europa znala je za njih! Najukusnija na svijetu je kamenica iz Malostonskog zaljeva, najčišćeg i najbistrijeg mora na svijetu. U Stonu je svake godine za dan Sv. Josipa (19. ožujka) velika festa – Dan kamenica. Ove godine Dan malostonske kamenice održat će se 23. ožujka od 10. 30 do 15 sati na rivi u Malom Stonu, a nakon toga festa prelazi u restorane. Organizatro je TZO Ston, Općina Ston i Udruga stonskih školjkara.
Od 10. 30 do 15 sati traje zabavni program uz grupu Portun, u 11.30 počinje nastup glazbe Ston, 12.30 imat ćete priliku uživati u Ponikovskoj poskočici, a u13.30 je tombola! Uza sve to, izložba Iva Vukičevića bit će postavljena u Orsanu Malog Stona.

A kako biste pravilno uživali u kamenicama, donosimo vam nekoliko detalja o tome kako ih poslužiti…
Gastro stručnjaci spominju da je kamenice najbolje služiti svježe otvorene i začinjene limunovim sokom. Freške kamenice otvorimo i složimo na veliki pjat oko njih složimo limun koji smo izrezali u četiri dijela. Može se na pjat staviti kockice leda. Uz njih se obavezno jede skuri kruh. Kamenice se najbolje čuvaju tako da ih stavimo u veliku teću ali ispod njih krpu koju smo dobro smočili i na vrh teće stavimo istu takvu krpu. Tako kamenice mogu stati do sutra dan ali obavezno u hladu.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana