DuList IN

Najhrabriji od svih lovačkih pasa

Najhrabriji od svih lovačkih pasa

Pasmina Rhodesian Ridgeback porijeklom je iz južne Afrike.

Duga povijest ove pasmine seže do početka 16. stoljeća, kada su prvi istraživači iz Europe istraživali unutrašnjost Rta Dobre Nade i uz pleme Hottentota našli pripitomljene pse sa dlakom na kralježnici koja je bila okrenuta prema naprijed. Hottentoti su sa sobom imali male do srednje velike pse (45 cm visine) koji su imali „ridge“ na leđima, s temperamentom lovca i čuvara. Takvi psi bili su rasprostranjeni na tom području tako da je vrlo vjerojatno da su miješanjem sa europskim psima prenosili „ridge“ kao jedinstveno obilježje.
Temelj Rhodesian Ridgebacka, kakvim ga danas znamo, razvili su prvi europski doseljenici u južnoj Africi kako bi zadovoljili svoje specifične potrebe za uslužnog, lovačkog psa.

Nizozemci, Nijemci i francuski protestanti koji su doselili u južnu Afriku u 16. i 17. stoljeću doveli su sa sobom svoje doge, mastife, greyhounds i ostale pasmine.
Doseljenici su trebali psa koji bi mogao poplašiti jarebice, vući ranjenog jelena ili čuvati farmu od lopova i zvijeri kao i psa koji bi podnio uvjete afričkog busha, dobro podnosio drastične promjene u temperaturi (od vrućine po danu do smrzavajućih noći) i izdržao 24 sata i više ako je potrebno, bez vode. Trebali su i kratkodlakog psa kojeg ne bi proždirale buhe. I na kraju doseljenici su trebali pratioca koji bi bio uz njega dok spava u bush-u i koji bi bio odan ženi i djeci.
 
POČECI U AFRICI
 
I zato su selektivnim uzgojem među pasminama koje su doveli sa sobom iz Europe i poludivljim psima sa ridgem iz Hottentotskog plemena, razvili jasnu pasminu afričkih prostranstava koja je postala poznata kao Rhodesian Ridgeback. Hottentotski psi odigrali su najvažniju ulogu u razvoju i nosioci su glavnih karakteristika nove pasmine. Godine 1924. pasminu je priznala South African Kennel Union (KUSA) i registrirala prve pse. Danas je Rhodesian Ridgeback jedan od najpopularnijih pasa u južnoj Africi. Nakon 2. svjetskog rata dosta Rhodesian Ridgebacka je uvezeno u USA, Englesku i Kanadu.
U svojoj postojbini Africi rodezijski se gonič dokazao u lovu na raznoliku afričku divljač, prije svega lavove, leoparde, čaglje, babune, a zbog svoje brzine i okretnosti i u lovu na antilope. Loveći u skupini, nekoliko bi pasa otkrilo blizinu lava, u tišini ga opkolili i izdvojili. Naizmjence bi se s raznih strana zalijetali prema lavu i uzmičući se uz nagli okret, te oprezno izbjegavajući doseg lavljih šapa ili ralja, zadržavali bi lava do dolaska lovca na udaljenost koja mu osigurava siguran hitac. Samo hrabri, okretni i brzi – dakle najsposobniji psi – mogli su preživjeti takvu igru.
Međutim, njihova osnovna namjena bila je čuvanje domorodačkih naselja i stada od velikih grabežljivaca. Kasnije su postali pouzdani čuvari na imanjima i psi za pratnju. Preuzeli su i ulogu čuvara u južnoafričkim rudnicima dijamanata.
 
DANAS U PRATNJI TURISTA
 
U današnje vrijeme štite i prate turiste i istraživače na ekspedicijama po Africi. Kad osjete opasnost, iskaču iz terenskih vozila i u potpunoj tišini pretražuju teren. Ako otkriju moguću opasnost, vraćaju se i upozoravaju svoje vodiče. U stanju su zaustavljati i skretati skupine slonova s njihovog puta, što je izuzetno opasno. I izvan svoje domovine rodezijski gonič se uspješno koristi u lovu, najčešće kao „krvosljednik“. Zanimljivo je da se u Australiji, između ostaloga, koristi za hvatanje živih divljih koza radi znanstvenih istraživanja. U Tasmaniji se rabi u lovu na klokane, koje zbog prevelikog broja smatraju štetočinama. Dolaskom u Europu ridgeback dobiva višestruku namjenu.
Njihovim uzgojem iskorjenjena je agresija, te su postali savršeni suputnici ljudima. Postaje uvelike cijenjen kao kućni pas, pas za pratnju i društvo, zaštitu i čuvanje. U nekim se zemljama upotrebljava i kao policijski pas tragač. U Kanadi se pak koristi i kao vodič slijepih i slabovidnih osoba. Veoma je uspješan u sve popularnijoj „agility“ disciplini, a zbog svoje iznimne brzine koristi se i u utrkama pasa. Često se može vidjeti i na izložbama pasa gdje se prema međunarodnoj kinološkoj federaciji (FCI klasifikacija) nalazi u 6. skupini-goniči, krvosljednici i srodne rase.
 
BRZI I AGILNI
 
Rodezijski gonič zrači arogancijom i sigurnošću kojom dominira. Izrazi poput 'brzi i agilni', 'izuzetno vješti' i 'najhrabriji od svih lovačkih pasa', nisu samo puko hvalisanje. Uočljiva kombinacija lukavosti, izoštrenog čula, vida i njuha te začuđujuće brzine često dolazi do izražaja na najskromnijim prostorima. Neželjenog gosta će dočekati s prijetnjom, a prijatelje vlasnika s ravnodušnošću jer je njihova ljubav rezervirana samo za omiljene ljude. Međutim, ova pasmina neće nikad zaboraviti prijatelje i tu činjenicu neće izmijeniti ni godine razdvojenosti.
Kao pratilac i prijatelj,  pokazuje iznimnu odanost i ljubav prema vlasniku i obitelji. Često se kaže da vlasnik ne posjeduje  Ridgebacka, već Ridgeback posjeduje njega. Upravo zbog težnje da bezuvjetno štiti ono što smatra svojim, bdjet će nad sigurnošću svoje obitelji.
Privržen je, želi surađivati, ali ne podnosi da se s njime loše postupa jer tada potpuno otkazuje volju za radom. Po prirodi je lijen i u stanju je beskonačno dugo drijemati na svom mjestu ne trošeći ni trunku energije više nego što je potrebno. Ridgebacka ne možete dovesti na otvoreni prostor i pustiti ga da se dugo zabavlja jurnjavom ili štapom dok se njegov vlasnik odmara. On se neće ni pomaknuti ukoliko se i vi ne krećete. Ako mu se neki predmet više puta baca da ga donese, njegov će stav biti takav da taj predmet nije potreban njegovom vlasniku kad ga stalno baca. Sve je to dio njihove naravi koja ponekad prikriva veliki stupanj inteligencije.
 
INTELIGENTNI PSI
 
Uvijek treba unaprijed uzeti u obzir tvrdoglavost, jaku volju, fizičku snagu i talent ovog psa da učini stvari po svome. Zbog snažnog karaktera nisu preporučljivi za prvog psa. Potrebna im je odlična socijalizacija od najmlađih dana, mnogo svakodnevnog kretanja i rad. Stručnjaci su u otkrivanju 'rupa' u pravilima i nametanju vlastite želje. Vrlo često vlasnici to ne primjete na vrijeme. Od velike važnosti je da budu uključeni u aktivnosti obitelji. Ne preporuča se život u boksu ili na lancu. Jako su emotivni i ako ih se isključi, tuguju danima. To može dovesti do ozbiljnih problema, poput tvrdoglavosti, uništavanja stvari (namještaja) i sl. Suživot s ovom pasminom se u nijednom slučaju ne može nazvati dosadnim, ali ukoliko je zadovoljena njegova potreba za dnevnom aktivnošću i druženjem nećete niti primjetiti da je u vašem domu. I na kraju, Ridgeback nije pas za svakoga. Izuzetno je izdržljiv i zato mu treba omogućiti da se dobro istrči i istroši energiju i po lijepom i po lošem vremenu. Idealan je za aktivne obitelji, joggere i one koji se puno kreću. Za onoga tko se divi ljepoti pasmine i cijeni nezavisan duh – Ridgeback je konačan izbor.

Pročitajte još

Tradicionalan recept za ove blagdane donosi Maskeron

Dulist

KRISTINA ČORAK DONOSI Tradicionalne slastice s modernim twistom

Dulist

NOVA-STARA PJESMA ATLANTIDE Uz nebeske rođendane Alana i Davora!

Ivana Mijić Vulinović