Aktualno

Najčešća imena Ivan i Marija, prezime Horvat

Državni zavod za statistiku predstavio je rezultate popisa stanovništva, kućanstava i stanova iz 2011

 
Prema njemu opada broj nepismenih, a raste broj visokoobrazovanih te informatički pismenih. Među visokoobrazovanima više je žena. 

Najčešće muško ime u Hrvatskoj je Ivan, zatim Josip, Marko, Stjepan i Tomislav, a žensko Marija,Ana i Ivana, dok su najčešća prezimena Horvat, Kovačević i Babić.
 
 
Nepismenih osoba starijih od 10 godina je 0,8 posto (1,3 posto žena i 0,4 posto muškaraca). Najviše nepismenih je u Šibensko-kninskoj, zatim u Vukovarsko-srijemskoj i Požeško-slavonskoj županiji. Najmanje nepismenih je u Istarskoj županiji, gradu Zagrebu i Primorsko-goranskoj županiji.
 
U populaciji starijoj od 15 godina 30,8 posto ima najviše završenu osnovnu školu, 52,6 posto srednju škola, a visokoobrazovanih je u Hrvatskoj 16,4 posto. U skupini od 25 do 29 godina je 26,6 posto visokoobrazovanih, a samo 8,6 posto osoba starijih od 70 godina ima visoko obrazovanje. Najviše visokoobrazovanih je u Zagrebu (29 posto), Primorsko-goranskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Najmanje ih je u Virovitičko-podravskoj županiji.

Oko 57,4 posto građana koristi se internetom. A čak se 1,7 posto osoba starijih od 75 godina služi elektroničkom poštom. Najobrazovanije zemlje u Europi su Irska, UK, Finska, dok je Hrvatska obrazovanija od  Austrije, Slovačke, Češke, Italije.
 

Pročitajte još

OPG OBITELJI BUCONIĆ Mati Kate je ‘doktorica za artičoke’, a ni jagode nisu za bacit’!

Mia Njavro Banić

Važna obavijest redakcije DuLista

Dulist

Od petka aktivne dodatne linije iz Dubrovnika prema Zagrebu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija