Zanimljivosti

NAJBOLJI LIKOVNI RADOVI Djeca prepoznala važnost civilne zaštite

NAJBOLJI LIKOVNI RADOVI Djeca prepoznala važnost civilne zaštite

Cijeli ovaj vrtić zadnjih pet godina živi s 112, oni se nalaze tu u našoj blizini, često se posjećujemo, oni dođu i odrade pokazne vježbe, a mi se prošetamo do njihovih prostorija da vidimo što nas sve oni mogu naučiti – rekla je odgojiteljica dječjeg vrtića Škatulica Anamarija Plenković na županijskoj dodjeli priznanja autorima najboljih radova na temu katastrofa i sustava civilne zaštite u srijedu.

Vrtić Škatulica, gdje se dodjela i odvila, usko surađuje sa Službom civilne zaštite Dubrovnik, kaže voditeljica Ana Miličić.

– Ovo je najljepši dio posla i godine, gledamo na ovaj način zaokružiti kraj školske godine, edukaciju i rad s djecom. Ta djeca su to definitivno zavrijedila, ali i oni koji s djecom rade i potiču ih da se kreativno izražavaju. Djeca sama po sebi mogu biti više ili manje svjesna važnosti civilne zaštite, ali naša je odgovornost da ih tome poučavamo i osvještavamo ih – rekla je.

Dodjela se odvila i pod pokroviteljstvom Društva za afirmiranje i promicanje knjige i stripa „Slagalica“, koje je najboljim autorima literarnih i likovnih radova uručilo i knjige.

– Već nekoliko godina nastojimo popratiti ravnateljstva civilne zaštite pri MUP-u i natječaj likovnih radova na temu zaštite i spašavanja koji organiziraju, tako da smo i ovaj put sponzorirali s knjigama nekolicine spisatelja naše. To su knjige za djecu i mladež, od predškolskog uzrasta do omladinskog, a i za odrasle imamo par romana – pojasnila je predsjednica Društva Marina Kljunak Čuikin.

O svom radu pričali su i neki mališani.

– Napisala sam rad ‘Hrabri vatrogasac’ i tu se radi o tome koliko su vatrogasci važni za ljude u slučaju požara. Njihov posao je vrlo težak jer gasiti kuće nije lako. Jako sam sretna što sam osvojila nagradu – ponosno nam je rekla Lara Merdžan iz OŠ Lapad.

– Crtala sam dunda koji je pao na planini i drugi ga dundo spašava. Ideju sam dobila kad sam to gledala na televiziji i slušala u pričama – pohvalila se sedmogodišnja Lara Vučković iz vrtića Škatulica čiji je likovni rad osvojio drugo mjesto.

Odgajateljice uvjeravaju da zajednički rad vrtića i služba civilne zaštite djeci pruža vrlo korisna znanja i vještine.

– Jako smo sretni što je ovo događanje upravo u našem vrtiću zbog te velike suradnje. Djeca puno znaju o opasnim situacijama, što je važno i kad i koga zvati u tom trenutku – izjavila je odgajateljica vrtića Škatulica Marija Zvone.

Na dodjeli bili su prisutni policajci, službenici gorske službe spašavanja, kao i vatrogasci.

– Vatrogastvo je inače popularna zanimacija, ne samo na otoku. Kad djeca vide veliko crveno vatrogasno vozilo i vatrogasne sirene to je oduševljenje, svi izlaze na cestu. Djeca stvarno vole vatrogasce, a mi ulažemo napore da im to približimo i da oni možda u budućnosti postanu vatrogasci. Puno djece je htjelo da im mi uručimo priznanja, to govori da su vatrogasci stvarno cijenjeni u društvu, ali i među najmlađima – kazao je Mario Dabelić, zapovjednik JVP Mljet.

Nakon dodjele okupljena djeca Škatulice su pokazala i umijeće u pjevanju, nakon čega su svi prisutni bili pozvani na tratamenat.

Dio atmosfere s dodjele pogledajte u našoj fotogaleriji!

Đivo Glanz

Pročitajte još

ODNOSI S JAVNOŠĆU U ONLINE OKRUŽENJU Nastupno predavanje Romane John

Dulist

STON ĆE ‘GLUMITI’ DUBROVNIK Snima se dokumentarno-igrani film ‘Kralj Tvrtko’

Dulist

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist