Zanimljivosti

NAJBOLJI LIKOVNI RADOVI Djeca prepoznala važnost civilne zaštite

Cijeli ovaj vrtić zadnjih pet godina živi s 112, oni se nalaze tu u našoj blizini, često se posjećujemo, oni dođu i odrade pokazne vježbe, a mi se prošetamo do njihovih prostorija da vidimo što nas sve oni mogu naučiti – rekla je odgojiteljica dječjeg vrtića Škatulica Anamarija Plenković na županijskoj dodjeli priznanja autorima najboljih radova na temu katastrofa i sustava civilne zaštite u srijedu.

Vrtić Škatulica, gdje se dodjela i odvila, usko surađuje sa Službom civilne zaštite Dubrovnik, kaže voditeljica Ana Miličić.

– Ovo je najljepši dio posla i godine, gledamo na ovaj način zaokružiti kraj školske godine, edukaciju i rad s djecom. Ta djeca su to definitivno zavrijedila, ali i oni koji s djecom rade i potiču ih da se kreativno izražavaju. Djeca sama po sebi mogu biti više ili manje svjesna važnosti civilne zaštite, ali naša je odgovornost da ih tome poučavamo i osvještavamo ih – rekla je.

Dodjela se odvila i pod pokroviteljstvom Društva za afirmiranje i promicanje knjige i stripa „Slagalica“, koje je najboljim autorima literarnih i likovnih radova uručilo i knjige.

– Već nekoliko godina nastojimo popratiti ravnateljstva civilne zaštite pri MUP-u i natječaj likovnih radova na temu zaštite i spašavanja koji organiziraju, tako da smo i ovaj put sponzorirali s knjigama nekolicine spisatelja naše. To su knjige za djecu i mladež, od predškolskog uzrasta do omladinskog, a i za odrasle imamo par romana – pojasnila je predsjednica Društva Marina Kljunak Čuikin.

O svom radu pričali su i neki mališani.

– Napisala sam rad ‘Hrabri vatrogasac’ i tu se radi o tome koliko su vatrogasci važni za ljude u slučaju požara. Njihov posao je vrlo težak jer gasiti kuće nije lako. Jako sam sretna što sam osvojila nagradu – ponosno nam je rekla Lara Merdžan iz OŠ Lapad.

– Crtala sam dunda koji je pao na planini i drugi ga dundo spašava. Ideju sam dobila kad sam to gledala na televiziji i slušala u pričama – pohvalila se sedmogodišnja Lara Vučković iz vrtića Škatulica čiji je likovni rad osvojio drugo mjesto.

Odgajateljice uvjeravaju da zajednički rad vrtića i služba civilne zaštite djeci pruža vrlo korisna znanja i vještine.

– Jako smo sretni što je ovo događanje upravo u našem vrtiću zbog te velike suradnje. Djeca puno znaju o opasnim situacijama, što je važno i kad i koga zvati u tom trenutku – izjavila je odgajateljica vrtića Škatulica Marija Zvone.

Na dodjeli bili su prisutni policajci, službenici gorske službe spašavanja, kao i vatrogasci.

– Vatrogastvo je inače popularna zanimacija, ne samo na otoku. Kad djeca vide veliko crveno vatrogasno vozilo i vatrogasne sirene to je oduševljenje, svi izlaze na cestu. Djeca stvarno vole vatrogasce, a mi ulažemo napore da im to približimo i da oni možda u budućnosti postanu vatrogasci. Puno djece je htjelo da im mi uručimo priznanja, to govori da su vatrogasci stvarno cijenjeni u društvu, ali i među najmlađima – kazao je Mario Dabelić, zapovjednik JVP Mljet.

Nakon dodjele okupljena djeca Škatulice su pokazala i umijeće u pjevanju, nakon čega su svi prisutni bili pozvani na tratamenat.

Dio atmosfere s dodjele pogledajte u našoj fotogaleriji!

Đivo Glanz

Pročitajte još

JESTE LI PRIMIJETILI PROMJENU? Popularna društvena mreža sakrila broj ‘lajkova’

Dulist

Pelješki most zvat će se Most Fausta Vrančića?

Dulist

PREGRŠT ZANIMLJIVIH DOGAĐANJA Noć Neumljana i prijatelja iduće subote u ‘Adriatica’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija