Aktualno

NAJAVLJEN CRVENI METEOLARM Najjači udari vjetra i do 145 kilometara na sat!

NAJAVLJEN CRVENI METEOLARM Najjači udari vjetra i do 145 kilometara na sat!

Olujno grmljavinsko nevrijeme za naše područje najavljeno je u noći s nedjelje na ponedjeljak kad se očekuje i vrlo obilna kiša.

Naime, Državni hidrometeorološki zavod objavio (DHMZ) u nedjelju je za naše područje oglasio narančasti meteoalarm, no već se sutra – ‘crvenimo’.

Ponedjeljak će obilježiti jako i olujno jugo, mjestimice s orkanskim udarima, osobito u drugom dijelu dana. Najjači udari vjetra kretat će se od 90 do 145 km/h. Očekuje se količina oborine od 70 do 110 mm, a vjerojatnost grmljavine je od 60 do 80 posto, stoji na službenim stranicama DHMZ-a.

Prema informacijama HAK-a, na našem je području zbog olujnog vjetra u prekidu brzobrodska linija Ubli (Lastovo)-Korčula-Polače (Mljet)-Sobra (Mljet)-Šipanska luka-Dubrovnik, brodska linija Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ te te trajektna linija Prapratno-Sobra. Zbog loših vremenskih uvjeta otkazana je večerašnja linija Dubrovnik-Bari te se putovanje prebacuje za utorak, 30. listopada, s polaskom u 10 sati.

Poduzmite mjere i budite spremni
Postoji rizik za osobnu sigurnost zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Očekuju se rasprostranjena oštećenja konstrukcija, prekid prometa i prekid opskrbe energijom. Djelujte prema savjetima danim od strane nadležnih službi.

Očekuju se izraženije poplave koje će zahvatiti veće područje te poplaviti imovinu uz značajan rizik za živote te mogućnost evakuacija. Vjerojatni su veći prekidi u prometovanju te prekid i gubitak energije, komunikacije i opskrbe vodom.

Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima. Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu.

Detaljnije informacije provjerite ovdje.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist