Politika

NAJAVILI SURADNJU Srđ je Grad: ‘Vjerujemo da će Možemo! biti naš glas na nacionalnoj i europskoj razini’

NAJAVILI SURADNJU Srđ je Grad: 'Vjerujemo da će Možemo! biti naš glas na nacionalnoj i europskoj razini'

Politička platforma Možemo! i Srđ je grad ove su nedjelje ispred Sponze najavili suradnju na nacionalnoj i europskoj razini. Ispred inicijative Srđ je naš Đuro Capor  istaknuo je kako s pojedincima iz platforme Možemo! Srđ je grad surađuje već dugi niz godina u zajedničkoj borbi za očuvanje javnih resursa i prostora. Podsjetio je kako su zajednički proveli niz kampanja vezanih uz Zakon o golfu, Zakon o strateškim investicijama, zatim pokušaje eksploatacije nafte i ugljikovodika iz Jadrana, HE Ombla ili borbe za Srđ.

-U svim tim primjerima, od pojedinaca plaftorme Možemo! imali smo veliku potporu. Susretali smo se s time da na lokalnoj razini nismo nailazili na dobru volju da bi se najbolja rješenja i primeri upravljanja prostorom i javnim resursima primjenjivali. Nailazili smo na slučajeve gdje nas se kao građane rpozivalo jer tražimo bolja rješenja i politike, da smo cinkaroši, mrzitelji svog grada, da smo oni koji ve vole svoj grad. S takvom praksom nastavlja i ova gradska uprava. Međutim, nećemo odustati. Upravo su zbog toga ljudi iz platmofrme možemo naši prirodni suradnici koji će na europskoj i nacionalnoj razini uvoditi i provoditi najbolje održive politike i prakse upravljanja prostorom i baštinom. Zaista sam sretan što ih podržavamo i sudjelujemo u njihovoj kampanji – rekao je Đuro Capor.

Igor Miošić ispred Srđ je grad podsjetio je da su prilikom početka svog djelovanja vrlo brzo shvatili da se najveći problemi generiraju na nekim drugim razinama poput nacionalne razine i one Europskog parlamenta i Komisije.

-Zarobljavanje lokalne zajednice događa se na dva način: kroz nacionalni parlament, poput, primjerice, Zakona o strateškim investicijskim projektima kojim je u slučaju marine u Gružu okupiran gruški zaljev bez da su se građani Dubrovnika o tome imali priliku izjasniti. Osim toga, lokalne podružnice tzv. velikih stranaka servisiraju klijente stranačkih središnjica bez obzira na interese lokalne zajednice. U suradnji s platformom Možemo! vidimo priliku utjecati na te procese na državnoj i europskoj razini.Vjerujemo da politička platforma Možemo! na nacionalnoj i europskoj razini može biti naš glas, lokalne zajednice i da tako Srđ je Grad može biti siguran da će na nacionalnoj i europskoj razini netko znati artikulirati naše interese – poručio je Miošić.

Sandra Benčić ispred političke platforme Možemo! – politička platforma naglasila je da će jedna od ključnih tema kampanje i rada u Europskom parlamentu biti borba za jednakost pristupa zdravlju svom građanima Hrvatske i Europske unije te aktivnosti usmjerene na značajno smanjenje cijene inovativnih terapija za rijetke i teške bolesti i njihove dostupnosti.

-Naše polazište je da zdravlje i život ne smije ovisiti o milosrđu i humanitarnim akcijama, već da je to pravo nas kao građana Hrvatske i kao građana Unije, a na nama koji predstavljamo građane je zadatak da nađemo sustavne modele kako to pravo ostvariti. Možemo! će predlagati uspostavu zajedničke nabave skupih lijekova na razini Europske unije, kako bi se smanjila njihova cijena te ograničavanje monopola farmaceutskih kompanija u proizvodnji i distribuciji novih lijekova. Osim toga, borit će se da se izdvajanja europskih javnih sredstava za u istraživanje i razvoj u području zdravlja povećaju, ali da s druge strane, rezultati tih istraživanja budu javno dobro koje farmaceutske kompanije ne mogu privatizirati i tretirati kao vlastito intelektualno vlasništvo nad kojim ostvaruju ekstra profit – naglasila je Benčić.

Tomislav Tomašević ispred političke platforme Možemo! istaknuo je problem stanovanja koji se, njegovim riječima, ‘ne može riješiti samo na razini lokalne vlasti’.

-Ekscesivni turizam u kombinaciji s nereguliranim tržištem stanova dovodi do prisilnog iseljavanja lokalnog stanovništva iz turističkih gradova jer je jednostavno isplativije rentati kratkoročno stanove turistima umjesto dugoročno stanovnicima grada, a zbog toga i cijene stanova za kupnju lete u nebo. Na nacionalnoj razini mijenjat ćemo porezni sustav na način da se drukčije oporezuju biznismeni koji rentaju desetke apartmana u odnosu na građane koji popunjavaju kućni budžet. Podržavamo i Europsku građansku inicijativu koja od europskih država traži mjere za osiguravanje priuštivog stanovanja, umjesto prepuštanjapitanja stanovanja divljanju na tržištu nekretnina. Na razini EU ćemo se zajedno s progresivnim snagama boriti za reguliranje korporacija poput AirB’n’B-a koji vodi žalbe pred EU institucijama protiv Barcelone, Berlina, Pariza i Amsterdama koji pokušavaju regulirati tržište kratkoročnog najma. AirB’n’b uskraćuje podatke državnim i lokalnim vlastima i taj problem se mora riješiti na razini EU – zaključio je Tomašević.

Pročitajte još

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist