Kultura

Nagrađivani violinist Aleksey Semenenko otvara ‘Dubrovnik u pozno ljeto’

Nagrađivani violinist Aleksey Semenenko otvara 'Dubrovnik u pozno ljeto'

Šesti Međunarodni glazbeni festival Dubrovnik u pozno ljeto započet će večerašnjim koncertom u atriju Kneževa dvora.

Dubrovačkim simfonijskim orkestrom ravnat će australski dirigent Nicholas Milton, nekadašnji šef dirigent DSO-a, dok će kao solist nastupiti Aleksey Semenenko, ukrajinski violinist upravo proglašen BBC-jevim umjetnikom nove generacije. Početak koncerta je u 21 sat.

Poznat po svojoj karizmatičnoj prisutnosti na sceni, moćnim interpretacijama i snažnim glazbenim integritetom, dirigent Nicholas Milton i dalje privlači međunarodnu pozornost kao jedan od najistaknutijih australskih dirigenata današnjice. Trenutno je generalni glazbeni direktor i glavni dirigent Državne opere (Saarländisches Staatstheater) u Saarbrückenu u Njemačkoj gdje ima četrdesetak nastupa svake sezone, a u Dubrovnik se uvijek rado vraća.

Aleksey Semenenko već je prije osvojio međunarodnu pozornost kao dobitnik druge nagrade na prestižnom violinističkom natjecanju Queen Elisabeth održanom 2015. godine u Belgiji. Dubrovačka publika pamti njegov recital 2016. godine uz pratnju Inne Firsove na Dubrovačkim ljetnim igrama, za koji mu je stručni žiri dodjelio nagradu Orlando za najbolju izvedbu u glazbenom programu 67. Igara.

Na večerašnjem koncertu publika će imati priliku čuti solista u Sibeliusovom Koncertu za violinu i orkestar u d molu, dok će u drugom dijelu koncerta uslijediti Beethovenova Simfonija br. 5 u c molu.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist