Sport

Nagrađeni najbolji župski sportaši, posthumno priznanje Matei Knego

Nagrađeni najbolji župski sportaši, posthumno priznanje Matei Knego

Iva Oberan i Marijo Barović najuspješniji su sportaši Župe dubrovačke u 2018. godini. Najuspješnija ekipa je Autoklub Župa dubrovačka, a najdarovitija mlada sportašica je Ema Ljumović. Zajednica sportova Općine Župa dubrovačka, koja je prvi put u srijedu navečer uručila nagrade najuspješnijim župskim sportašima, dodijelila je i posthumno nagradu Matei Knego za mnogobrojna postignuća u judu.

Iva Oberan, članica JK Župa dubrovačka, nagrađena je za ostvarene prestižne sportske rezultate, a posebno za zlatna odličja na državnim prvenstvima u judu. U 15 godina karijere osvojila je preko 150 medalja sa raznih međunarodnih turnira, državnih prvenstava te europskih kupova u svim uzrasnim kategorijama. U 2018. Oberan je postala prvakinja Hrvatske u juniorskom uzrastu te uzrastu do 23 godine i seniorska viceprvakinja Hrvatske. Osvojila je i pet medalja na europskim kupovima.

Automobilist Marijo Barović ostvario je zapažene sportske rezultate te zlatna odličja na državnim prvenstvima u automobilizmu. Višestruki je prvak Hrvatske u tri različite discipline – tri puta na krugu te po jednom na kronometru i autoslalomu. Prošle je godine prvi put osvojio Prvenstvo Hrvatske u autoslalomu. Najuspješnija sportska ekipa, Autoklub Župa dubrovačka, osnovan je 2004. godine. Od 2015. godine klub je počeo ostvarivati zapaženije rezultate na državnoj razini te je postao ozbiljna konkurencija u svim disciplinama. Napornim radom klub je uspio održati kontinuitet rezultata te u 2018. godini ostvariti najbolji rezultat od osnutka – postati viceprvak Hrvatske na brdskom prvenstvu.

Mlada judašica Ema Ljumović, članica JK Župa dubrovačka proglašena je najdarovitijom mladom sportašicom, a u 2018. godini osvojila je 1. mjesto na Kupu sv. Vlaha, 3. mjesto na Prvenstvu Hrvatske za djecu te 1. mjesto na Kupu u Mokošici.

Obitelj pokojne judašice Matee Knego primila je večeras nagradu i priznanje koje joj je posthumno dodijeljeno za sportska postignuća u judu. Na mnogobrojnim natjecanjima na kojima je sudjelovala redovito je osvajala medalje, njih 80, od kojih 50 zlatnih i danas krasi dom njene obitelji.
Nazočnima se na svečanosti obratio Matein otac Stjepan Knego posebno pozdravivši Mateinog prvog trenera Martina Sentića.

-Teško je u ovim momentima biti radostan, ali mi zaista jesmo radosni i ponosni, a znamo, draga Matea, da se i ti sada raduješ, jer se tvoj duh tu sada osjeća – rekao je gospar Stjepan zahvalivši se Zajednici sportova Općine Župa dubrovačka, JK Dubrovnik 1966, u kojem je Matea počela trenirati, kao i JK Župa dubrovačka u kojega prelazi 2010. godine. Zahvalio se svim trenerima, a posebno Icu Oberanu.
-Hvala tebi ženo jer si rodila i odgojila jednu prekrasnu curu – rekao je gospar Stjepan svojoj supruzi te se još jednom zahvalio svima ‘jer ste našu obitelj danas učinili ponosnom i radosnom’.

Inače, Zajednica sportova Općine Župa dubrovačka osnovana je prošle godine, a u sklopu nje djeluje 20 sportskih klubova s područja ove općine. Predsjednik Ivica Cumeljan istaknuo je kako se zajednica širi, još je 4-5 klubova u osnivanju te ima više od tisuću članova.
-Kad popravimo infrastrukturu u nekim sportovima nadam se da će zanimanje, odnosno porast klubova biti ogroman, a time i kvaliteta i da ćemo svi skupa uživati u sportskim uspjesima pojedinaca i klubova koji će u zemlji i inozemstvu predstavljati kako sebe, svoje klubove tako i našu općinu – rekao je Cumeljan.

Načelnik Silvio Nardelli čestitao je prvu godišnjicu rada Zajednici sportova.-Dugi niz godina smo željeli osnovati Zajednicu sporta, što nam je i zakonska obveza, ali svakako i pomoć u financiranju svih klubova koji egzistiraju na području naše općine. Od samog osnutka Zajednica je uvelike pomogla rad sporta, ali i same općine utvrdivši određene kriterije za redovni rad sportskih klubova – rekao je Nardelli dodavši kako nagrade odlaze u prave ruke.
-Jedna mala Župa dubrovačka u sportskom smislu ima velike rezultate – rekao je načelnik čestitavši dobitnicima nagrada poželjevši im još dobrih rezultata.

Ispred Zajednice športa Dubrovačko-neretvanske županije nazočnima se obratio dopredsjednik Marinko Mikulandra koji je rekao kako je župska zajednica 23. članica županijske Zajednice športa.
-Uvijek ćete imati u nama pravog prijatelja i savjetnika – rekao je Mikulandra dodavši kako su sportski uspjesi Župe vrijedni svake pohvale.
-Šport pomaže roditeljima u odgoju djece i on je taj koji će djecu izvesti na pravi put – rekao je Mikulandra.

Pročitajte još

OSMI DU MOTION Za vikend je grad u pokretu, stižu trkači iz 50 zemalja svijeta

Dulist

‘Pituri’ nastupaju u završnici Kupa Hrvatske

Dulist

MINI-KOŠARKA Juniori Dubrovnika treći na Prvenstvu Dalmacije!

Dulist