Kultura

‘Nagrade su potvrda truda i rada’

'Nagrade su potvrda truda i rada'

Mladi Dubrovčanin Lovro Barišić pobjednik je prvog Međunarodnog natjecanja mladih gitarista – Youth International Guitar Competition, održanog početkom lipnja u Tivtu, u prostorijama Centra za kulturu.

U trećoj kategoriji osvojio je apsolutnu prvu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda. Natjecanje je bilo otvoreno za sve mlade izvođače rođene nakon 1990. godine, a zatvoreno je nastupom pobjednika. Lovro je učenik šestog razreda osnovne glazbene škole u klasi profesora Ante Skaramuce, te učenik osmog razreda Osnovne škole Mokošica. Povodom osvajanja te nagrade razgovarali smo s Lovrom Barišićem i njegovim profesorom Antom Skaramucom.
– Na natjecanju su prisustvovali gitaristi iz velikog broja zemalja. Lovro je u svojoj kategoriji učenika do 15 godina osvojio prvu nagradu i kao prvonagrađeni nastupio je na koncertu na kojem su sudjelovali svi prvonagrađeni iz ostalih kategorija. To je veliki uspjeh, dobro tempiran sa završetkom njegovog šestog razreda. Tako da neće biti eventualnih dvojbi oko upisa u srednju glazbenu školu. Silno sam sretan što ću ponovno imati nekoga u srednjoj školi. Naime, imam jednu učenicu koja završava četvrti srednje. Malo je djece u srednjoj školi. U posljednje vrijeme učenici se teško odlučuju za srednju školu, jer postoji puno drugih mogućnosti. Imaju zabavu gdje ne treba puno uložiti truda. Mislim na kompjutere i slične stvari. Ona djeca koja pak pođu u srednju školu stvarno su talentirana i veliko mi je zadovoljstvo raditi s njima. Radujem se novim izazovima s Lovrom, novim skladbama, novima svjetovima. Tijekom učenja Lovro i ja povezivali smo glazbu, slikarstvo i književnost, jer su zapravo to vrlo slične stvari. Primjerice, kada bi uzeli novu skladbu, vidjeli bi iz kojeg je razdoblja, proučili bi njenu strukturu, slike i podatke iz tog vremena – rekao nam je uvodno profesor Ante Skaramuca vidno zadovoljan i ponosan uspjehom svog učenika. Lovro je pak glazbenu školu školu upisao slijedeći primjer svog starijeg brata.

TRUD I RAD        

– Prije mene u glazbenu školu išao je stariji brat koji je svirao trubu. Pa sam se i ja odlučio upisati. Odmah sam znao da ću svirati gitaru. A zašto baš gitaru ne mogu vam točno odgovoriti. Dijelom sam upisao gitaru na nagovor mame – odgovorio nam je Lovro Barišić na naše pitanje zašto je odlučio upisati glazbenu školu. Dodaje i kako mu osvajanje apsolutne prve nagrade na Mađunarodnom natjecanju mladih gitarista puno znači.
– Silno sam zadovoljan što sam osvojio prvu nagradu koja je došla na kraju mog šestog razreda. Moram priznati da nije bilo lako, puno smo vježbali i radili. Stvarno sam puno truda uložio u ovo natjecanje. I na kraju sam uspio – naglašava. Na pitanje kako stigne uskladiti sve obveze, odgovara:
– Trenirao sam i vaterpolo do prije dvije godine. No, kako sam ozbiljno počeo raditi i vježbati u glazbenoj školi, morao sam se ispisati. Jednostavno sam od nečega morao odustati. Inače, kada čovjek ima puno obaveza, izuzetno je važna organizacija – napominje Lovro koji smatra kako je za one najmlađe koji odluče upisati glazbenu školu važno da ne odustanu „s pola“ puta.
– Ako žele, neka upišu i krenu u glazbenu školu. No, bitno je da se ne ispišu na pola puta. Naime, većini glazbena škola dojadi u drugom, trećem razredu, no možda kada dođu pred kraj i završe šesti razred ipak odluče nastaviti svoje obrazovanje u srednjoj školi – ističe.

NASTAVAK U SREDNJOJ GLAZBENOJ ŠKOLI  

S obzirom da je sada na kraju svog osnovnoškolskog obrazovanja, pred Lovrom je donošenje velike životne odluke – koju će srednju školu upisati. No, za Lovra, koji je do sada osvojio i treću nagradu na državnom natjecanju, te prije dvije godine drugu nagradu na regionalnom natjecanju, dvojbe nema – nastavlja dalje s glazbenom školom.
– Naravno da nastavljam glazbenu školu! Ali ću upisati još jednu školu paralelno – ili klasičnu ili opću gimnaziju. Pa gdje me prime – napominje. Na naše pitanje hoće li stići paralelno pohađati dvije srednje škole, odlučno odgovara:
 – Hoću, sto posto.
– Dobro je da ide dvije škole, radi opće kulture – dodaje profesor Ante Skaramuca.
– Drago mi je da se Lovro već godinu dana, od kad je osvojio par nagrada, jako zanima za slušanje novih CD-jeva s različitom vrstom glazbe. I ne samo za gitaru,  što me silno veseli, jer vidim da je počeo uživati u kvalitetnoj glazbi. Već je pun ideja o novim skladbama koje bi radio. Stalno za njih pita. Naravno, neke stopiram iz tehničkih razloga, jer ne može raditi sve odjednom, dok su neke iznimno komplicirane i uče se u trećem, četvrtom razredu srednje škole. Sada su mu preteške. Nema ljepše stvari nego kad imate učenika koji je silno zainteresiran za rad. Onda i vas to povuče –  ističe profesor Skaramuca. Na naše pitanje  je li istina da današnja djeca nisu toliko zainteresirana za glazbu te da mnoga ni ne znaju gdje je glazbena škola, odgovara:
– Mislim da su to napuhane priče zlonamjernih ljudi. Osnovni problem nama na gitarskom odjelu, ali i na još nekima, jest taj što postoji interes većeg broja djece, od onog kojeg mi možemo primiti. Primjerice, ove godine primamo njih 8 ili 9 na cijelom odjelu. A svega nas je četiri profesora. Te priče nikako ne stoje. Nedostaje nam kadra jer se ne dozvoljava zapošljavanje. Interes je sve veći i veći bar što se tiče gitare. Uzimamo djecu koja su najbolja odnosno koja  najbolje završe početni pripremni tečaj na bazi audicije. Uzimamo one koji su se odlučili za gitaru i koji imaju najbolje ocjene – naglašava i dodaje:

PLANOVI ZA DALJE

– Kad sam ja pohađao glazbenu školu, djeca su imala manje obaveza i u školi i u izvanškolskim aktivnostima. Današnja djeca jako puno uče. Imam osjećaj da ne bih završio osnovnu školu, kada vidim što sve oni nauče u školi. Djeca su danas preoptećena i žao mi ih je.  S druge strane, razne tehničke mogućnosti, odvlače im pažnju – od igrica, videa, kompjutera i mobitela, od nekih puno vrjednijih stvari – napominje. Lovro i profesor Skaramuca stoga nastavljaju dalje, a već imaju i nekoliko planova.
– Pripremamo se intenzivno za natjecanje koje će biti za dvije godine. Stoga ćemo cijelo ljeto raditi „u hladovini“ tako da Lovro ostane u formi. Također 19. ovog mjeseca čeka nas prijemni za upis u srednju glazbenu školu. Moram reći da je hrvatska gitaristika i pedagogija jedna od najjačih, i svi ti profesionalni svirači možda su najjači na svijetu. Možda ovo zvuči čudno jer kod nas mnogo toga nije na razini, ali je tako. To se vidi po našim studentima koji osvajaju sve moguće nagrade po svijetu, ili pak rade na prestižnim glazbenim akademijima. I sam imam iskustvo iz Dubrovačkog gitarskog tria s kojim sam obišao cijeli svijet – zaključio je profesor Skaramuca.
 

Tragom tradicije
Kolendavanje uz gitaru i klarinet
I za kraj zanimljivo je spomenuti kako Lovro sa svojim društvom iz Mokošice kolendava uz glazbenu pratnju, što se danas rijetko može vidjeti, posebno kod mlađih generacija.
– Kolendavamo s gitarom i klarinetom, dok nekoliko mojih prijatelja pjeva. S time smo počeli prije nekoliko godina, kada smo bili dovoljno veliki da nas roditelji puste sami – zaključuje Lovro Barišić. 

Pročitajte još

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist