Politika

NAGOVARANJE BIRAČA HDZ kršio izbornu šutnju

NAGOVARANJE BIRAČA HDZ kršio izbornu šutnju

Gradsko izborno povjerenstvo utvrdilo je da su na dan održavanja prijevremenih izbora u Dubrovniku prekršena pravila o izbornoj šutnji.

Kako se ističe u zaključku izborna šutnja prekršena je na način da su birači pozivani putem SMS poruka slijedećeg sadržaja: ‘Izađimo na izbore u nedjelju, dajmo priliku mladim ljudima i učinimo naš grad duplo boljim. Nemojte danas ostati doma. Izađite na izbore i glasajte za mlade, poštene ljude i Mata Frankovića. Jedino s Vama možemo imati duplo bolji grad.’

U obrazloženju predsjednice Gradskog izbornog povjerenstva Kate Brajković ističe se, među ostalim, kako su podnositelji prigovora ukazali da je 8. ožujka došlo do povrede izborne šutnje jer su brojni birači dobili sa nepoznatog broja mobitela SMS poruke s već navedenim sadržajem.

Razmatrajući prigovor podnositelja Gradsko izborno povjerenstvo Grada Dubrovnika je utvrdilo da je opisanim postupanjem došlo do izravne povrede izborne šutnje jer se citiranim porukama suprotno članka 35. stavka 3. Zakona o lokalnim izbornima istima nagovara birače da glasaju za određenu kandidacijsku listu ili kandidata.

– Sukladno ovlastima iz članka 53. stavka 1. točke 7. Zakona o lokalnim izbornima Gradsko izborno povjerenstvo Grada Dubrovnika kao tijelo koje nadzire pravilnost izborne promidžbe za gradske izbore utvrdilo je da je navedenim postupanjem došlo do povrede izborne šutnje, te je odlučilo kao u izreci rješenja – istaknuto je u rješenju Gradskog izbornog povjerenstva.

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist