GradUrednički izbor

NACRT NOVE ODLUKE Stradunom samo elektrovučna vozila i karići

NACRT NOVE ODLUKE Stradunom samo elektrovučna vozila i karići

Po Stradunu će, prema Nacrtu nove odluke o komunalnom redu, moći prometovati samo elektrovučna vozila i karići, a u cilju smanjenja broja dostavnih vozila koja ulaze u Grad.
Kako navode iz Grada Dubrovnika, novim režimom prometa od 7.30 do 8 sati zabranjen je promet svim vozilima (i elektrovučnim) u cijeloj povijesnoj jezgri radi zaštite sigurnosti djece za vrijeme odlaska u školu.
Ona prijevozna sredstva koja imaju valjana odobrenja za prometovanje pješačkim zonama, a koja su izdata prije stupanja na snagu ove Odluke, moći će prometovati pješačkim zonama do isteka vremenskog roka navedenog u odobrenju.
Novom odlukom opširnije je regulirano postavljanje opreme i uređaja na vanjske dijelove zgrada, a osobito bankomata. U nacrt Odluke ugrađene su konzervatorske smjernice kojima je regulirano postavljanje bankomata u povijesnoj jezgri. Nacrt nove Odluke o komunalnom redu regulira postavljanje baznih stanica i komunikacijskih antena mobilnih operatera na vanjskim dijelovima zgrada. U povijesnoj jezgri je njihovo postavljanje zabranjeno.
Sukladno novom Zakonu o komunalnom gospodarstvu omogućeno je komunalnim redarima utvrđivanje identiteta građana prikupljanjem njihovih osobnih podataka. Komunalni redari moći će zatražiti i pregledati isprave stranaka i drugih osoba nazočnih pri nadzoru, što pridonosi jasnije uređenom pravnom položaju komunalnih redara te su propisane sankcije za ometanje komunalnog redara u provedbi nadzora i za onemogućavanje pregleda isprava.
Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaju važiti Odluka o držanju domaćih životinja, Pravilnik o postavljanju spomenika, spomen ploča, skulptura, sakralnih obilježja i sličnih predmeta i Pravilnik o pretovarnoj zoni jer je ta materija sada u potpunosti regulirana ovom Odlukom.
-Novu Odluku o komunalnom redu potrebno je donijeti radi usklađenja Odluke o komunalnom redu s novim Zakonom o komunalnom gospodarstvu te što učinkovitijeg provođenja komunalnog reda i mjera za njegovo održavanje – navode iz Grada Dubrovnika.
Postupak savjetovanja sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu Odluke komunalnom redu pokrenut je 6. studenog. Savjetovanje ostaje otvoreno do 6. prosinca 2019. (do 12 sati), a do kada svi zainteresirani mogu dati svoje prijedloge i sugestije na tekst Odluke na e-mail adresu: komunalno@dubrovnik.hr s naznakom ‘Javno savjetovanje – Odluka o komunalnom redu’.

Pročitajte još

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist