Županija

NAČELNIK MRATOVIĆ Evo što sam radio pet teških i kaotičnih peljeških noći!

“Požar na poluotoku Pelješcu izbio je u noći 20. srpnja 2015. godine na predjelu Tabor, Općina Orebić. Velikom brzinom došao je do naselja Trstenik (Općina Orebić). Dio članova DVD Janjina odmah je izašao na intervenciju u naselje Pijavičino, ja sam obukao vatrogasno odijelo i s ostalim članovima DVD Janjina već u 23 sata bio u Trsteniku” – započeo je priopćenje za javnost načelnik Općine Janjina Vlatko Mratović kojeg su pojedini nacionalni mediji prozvali i etiketirali kao “političkog uhljeba”.

Mratović nastavlja kako su svi u rekordnom roku bili na prvoj crti obrane od vatrene stihije, te pojašnjava tijek borbe na pelješkom požarištu:.
– U isto vrijeme dio članova DVD Janjina na dojavu o požaru kod naselja Ponikve (Općina Ston) došli su prvi na mjesto požara te istog ugasili do dolaska DVD-ova iz okolnih naselja. Pred zoru se požar proširio prema mom naselju i mojoj Općini, te sam zajedno s ostalih 40tak članova DVD Janjina, mještana i prijatelja Janjine pet noći i šest dana branili i čuvali vatrenu liniju dugu više kilometara bez ičije kopnene pomoći (a čitamo o stotinama vatrogasaca pristiglih na Pelješac). Jedina pomoć dolazila je iz zraka i to ne onoliko koliko je bilo potrebno, jer kako objasniti da je na najgori dan na Pelješcu u sudjelovao samo jedan Canadair na dva velika požarišta. Koristim priliku zahvaliti se od srca u svoje osobno ime i ime stanovnika Općine Janjina svim posadama Canadair, Air tractora i helikoptera. Prva kopnena pomoć u ljudstvu i tehnici došla nam je tek peti dan, 25. srpnja. Tada su stigli pripadnici HV, DVIP Divulje, DVD Kuna i DVD Trpanj i DVD Žuljana kojima se od srca zahvaljujemo.

Pet izuzetno teških i kaotičnih dana proveo sam bez imalo sna, isto kao i četrdesetak istinskih heroja članova DVD Janjina i naših prijatelja iz raznih krajeva RH (Zagreb, Split i Dubrovnik) i inozemstva na prvoj liniji. Od četrdesetak vatrogasaca koji su sudjelovali važno je napomenuti da je samo zapovjednik DVD Janjina profesionalno, a zamjenik sezonski zaposlen. Ostalo su dobrovoljci i civili koji su na raspolaganje stavili sebe i svoju imovinu (automobile, kamione, pumpe i td.). Zajedno sa njima gasio sam požar i oko bunkera iz drugog svjetskog rata gdje su nam svima prijetila zaostala minsko eksplozivna sredstva .

Koristim ovu priliku da se zahvalim svim stanovnicima, članovima DVD Janjina i prijateljima Janjine na uloženim nadljudskim naporima uslijed čega u konačnici nismo dopustili da vatrena stihija ugrozi Janjinu, Sreser i ostala naselja Općine Janjina.

U isto to vrijeme, razne političke delegacije prolazile su poluotokom Pelješcem, obilazeći požarišta, a da nijedna nije našla za shodno zaustaviti se u Janjini kako bi dala na važnosti ljudima koji su sačuvali središnji dio poluotoka Pelješca, da i oni osjete da netko cijeni njihovu uloženu dobru volju i trud – zaključio je načelnik Općine Janjina Vlatko Mratović.

Pročitajte još

LASIĆ ČESTITAO VATERPOLISTIMA Svaki uspjeh konavoske djece potvrda je našeg rada

Dulist

KUD ‘ŠOKADIJA’ Slavonski ples i pjesme odjekivat će Konavlima

Dulist

USUSRET NOVOJ ŠKOLSKOJ GODINI Općina subvencionira prijevoz župskim učenicima

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija