Županija

NAČELNIK MRATOVIĆ Evo što sam radio pet teških i kaotičnih peljeških noći!

NAČELNIK MRATOVIĆ Evo što sam radio pet teških i kaotičnih peljeških noći!

“Požar na poluotoku Pelješcu izbio je u noći 20. srpnja 2015. godine na predjelu Tabor, Općina Orebić. Velikom brzinom došao je do naselja Trstenik (Općina Orebić). Dio članova DVD Janjina odmah je izašao na intervenciju u naselje Pijavičino, ja sam obukao vatrogasno odijelo i s ostalim članovima DVD Janjina već u 23 sata bio u Trsteniku” – započeo je priopćenje za javnost načelnik Općine Janjina Vlatko Mratović kojeg su pojedini nacionalni mediji prozvali i etiketirali kao “političkog uhljeba”.

Mratović nastavlja kako su svi u rekordnom roku bili na prvoj crti obrane od vatrene stihije, te pojašnjava tijek borbe na pelješkom požarištu:.
– U isto vrijeme dio članova DVD Janjina na dojavu o požaru kod naselja Ponikve (Općina Ston) došli su prvi na mjesto požara te istog ugasili do dolaska DVD-ova iz okolnih naselja. Pred zoru se požar proširio prema mom naselju i mojoj Općini, te sam zajedno s ostalih 40tak članova DVD Janjina, mještana i prijatelja Janjine pet noći i šest dana branili i čuvali vatrenu liniju dugu više kilometara bez ičije kopnene pomoći (a čitamo o stotinama vatrogasaca pristiglih na Pelješac). Jedina pomoć dolazila je iz zraka i to ne onoliko koliko je bilo potrebno, jer kako objasniti da je na najgori dan na Pelješcu u sudjelovao samo jedan Canadair na dva velika požarišta. Koristim priliku zahvaliti se od srca u svoje osobno ime i ime stanovnika Općine Janjina svim posadama Canadair, Air tractora i helikoptera. Prva kopnena pomoć u ljudstvu i tehnici došla nam je tek peti dan, 25. srpnja. Tada su stigli pripadnici HV, DVIP Divulje, DVD Kuna i DVD Trpanj i DVD Žuljana kojima se od srca zahvaljujemo.

Pet izuzetno teških i kaotičnih dana proveo sam bez imalo sna, isto kao i četrdesetak istinskih heroja članova DVD Janjina i naših prijatelja iz raznih krajeva RH (Zagreb, Split i Dubrovnik) i inozemstva na prvoj liniji. Od četrdesetak vatrogasaca koji su sudjelovali važno je napomenuti da je samo zapovjednik DVD Janjina profesionalno, a zamjenik sezonski zaposlen. Ostalo su dobrovoljci i civili koji su na raspolaganje stavili sebe i svoju imovinu (automobile, kamione, pumpe i td.). Zajedno sa njima gasio sam požar i oko bunkera iz drugog svjetskog rata gdje su nam svima prijetila zaostala minsko eksplozivna sredstva .

Koristim ovu priliku da se zahvalim svim stanovnicima, članovima DVD Janjina i prijateljima Janjine na uloženim nadljudskim naporima uslijed čega u konačnici nismo dopustili da vatrena stihija ugrozi Janjinu, Sreser i ostala naselja Općine Janjina.

U isto to vrijeme, razne političke delegacije prolazile su poluotokom Pelješcem, obilazeći požarišta, a da nijedna nije našla za shodno zaustaviti se u Janjini kako bi dala na važnosti ljudima koji su sačuvali središnji dio poluotoka Pelješca, da i oni osjete da netko cijeni njihovu uloženu dobru volju i trud – zaključio je načelnik Općine Janjina Vlatko Mratović.

Pročitajte još

PRIDRUŽITE SE Trening prepoznavanja ptica na Neretvi

Dulist

[FOTO] MODELARSKA LIGA Županijsko natjecanje mladih tehničara

Dulist

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist