Aktualno

Na Sveučilištu održan sastanak na temu očuvanja bioraznolikosti Jadrana

Na Sveučilištu održan sastanak na temu očuvanja bioraznolikosti Jadrana

Tijekom srijede i četvrtka na Sveučilištu u Dubrovniku održan je prvi radni sastanak projekta „Razvoj sustava kontrole i obrane luka od unosa stranih vrsta“ (ProtectAS).

U svojstvu nositelja projekta, Sveučilište u Dubrovniku potpisalo je s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike te Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt ukupne vrijednosti 3.203.602,53 kn za koji je osigurano 100% bespovratnih sredstava.

Na sastanku su sudjelovali predstavnici partnerskih institucija: Institut Ruđer Bošković – Centar za istraživanje mora, Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko – goranske županije te Pomorski fakultet Sveučilišta u Rijeci.
U sklopu projekta provodit će se opsežno interdisciplinarno istraživanje u najvećim hrvatskim teretnim lukama, Ploče i Rijeka. Uz određivanje abiotičkih čimbenika, sastava planktonskih zajednica i prisustva virusa i patogena provest će se i modeliranje morskih struja u lukama na osnovu provedenih mjerenja na terenu, s ciljem određivanja dinamike širenja vrsta u lukama. Dobiveni podaci koristit će se za izradu plana mjera za suzbijanje i smanjenje potencijalnih štetnih posljedica od unosa stranih i štetnih vrsta brodskim balastnim vodama. Sve to pridonijeti će smanjenju ranjivosti obalnog područja na klimatske promjene, koje dodatno potenciraju problem unosa štetnih organizama i pomoći u očuvanju bioraznolikosti Jadrana.

Organizator sastanka bio je Odjel za akvakulturu Sveučilišta u Dubrovniku, čija je pročelnica izv. prof. dr. sc. Marijana Pećarević ujedno i voditeljica projekta. Sastanak je bio otvoren samo za projektne partnere koji su detaljno pregledali i prodiskutirali projektne aktivnosti i radni plan, te dogovorili zaduženja partnera za nadolazeće razdoblje.

Pročitajte još

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist