Zanimljivosti

Na Srđu izložene postaje Križnog puta

Na Srđu izložene postaje Križnog puta

Nakon Križnog puta na Srđ, ispred tvrđave Imperijal izložene su postaje Križnog puta.

Okupljene je uz don Stanka Lasića, pozdravila i pročelnica Jelena Lončarić.

– Drago mi je da je ova izložba otvorena nakon pobožnosti Križnog puta. Željela bi zahvaliti djelatnicima Muzeja suvremene povijesti koji su nam pomogli u organizaciji ove izložbe, i svim kolegama koji su sudjelovali u ovom projektu. Ovaj projekt od samog početka bio je mali križni put i potreban nam je blagoslov koji nam je udjelio don Stanko. Susretali smo se s golemim poteškoćama, stoga mi je drago da vam mogu predstaviti ovu skromnu izložbu. Zašto skromnu? Zato jer smo se potrudili, osigurali prostor, prijenos reljefa, i namjeravali izložbu otvoriti u tvrđavi. Ali  reljefi nisu mogli ući.  Arhitekt Nikola Bašić izradio je idejni projekt uređenja serpentina, izgled postamenata i idejni projekt ulaznog portala u obliku rimskih brojeva koji će označavati 6. prosinca i koji će se moći vidjeti s vrha Srđa odnosno tvrđave. Iako će ovaj projekt trajati još nekoliko godina, postamenti bi trebali biti postavljeni do Uskrsa  – istaknula je uvodno Jelena Lončarić.  

Podsjetimo, Natječaj za izradu umjetničkog rješenja Križnog puta na Srđu okončan je prošle godine. Pristigla su ukupno 54 rada hrvatskih i inozemnih autora. Na temelju pristiglih rješenja Ocjenjivački sud, jednoglasno je za izradu umjetničkog rješenja Križnog puta na Srđu odabrao autore Nevena Bilića, Kuzmu Kovačića, Mariju Ujević Galetović, Nikolu Vrljića i Mira Vuca.
 
Nakon otvaranje izložbe postaja Križnog puta okupljeni su u tvrđavi Imperijal mogli pogledati izložbu „Dubrovnik u Domovinskom ratu od 1991. do 1995.“ te izložbu „Dani pobjede“.

Pročitajte još

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

NA DANAŠNJI DAN Prije 150 godina rođena Ivana Brlić Mažuranić

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist