Grad

NA SNAZI OD 1. TRAVNJA Kako će Čistoća bez opreme primijeniti novi sustav naplate?

NA SNAZI OD 1. TRAVNJA Kako će Čistoća bez opreme primijeniti novi sustav naplate?

Gradonačelnik Mato Franković dao je suglasnost Čistoći na novi cjenik usluga koji se počinje primjenjivati od 1. travnja, a otpad će se po istome plaćati po broju članova u domaćinstvu, a ne kao što je to dosad bilo po metru četvornom stambene površine.

I ništa tu ne bi bilo čudno da je novi cjenik popratila i prilagodba sustava, podjela spremnika, čipiranih vrećica… i svega onoga na temelju čega će Čistoća moći provesti u djelo novi sustav naplate, ali i edukacija građana, o čemu se naveliko govorilo posljednjih godinu dana. Do danas se po tom pitanju ništa nije dogodilo iako je još početkom listopada 2018. godine potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt ‘ReDu – provedba Programa izobrazno-informativnih aktivnosti o gospodarenju otpadom Grada Dubrovnika’ vrijedan gotovo 1,2 milijuna kuna. Ne treba niti spominjati kako je Gradsko vijeće odluku o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području Grada Dubrovnika izglasalo prije više od godinu dana.

Za domaćinstva cijena litre u minimalnoj javnoj usluzi iznosi 0,23 kune, cijena zbrinjavanja miješanom komunalnog otpada po litri je 0,031, a namjenska naknada po litri odloženog miješano komunalnog otpada iznosi 0,029. Mjesečno zaduženje u litrama je za domaćinstvo s jednim članom 70, a za četveročlanu obitelj, primjerice 220.
-Prosječna osoba dnevno proizvede 5 litara otpada u što ulaze sve vrste otpada te smo uzeli da je prosjek za miješani komunalni i bio otpad 2,5 litre. Kad to pomnožimo s 30 dana dolazimo do zaduženja od 70 litara za prvog člana – objasnio je krajem prošle godine gradskim vijećnicima direktor Čistoće Marko Iveković.

Novu kategoriju čine privatni iznajmljivači kojima je mjesečno zaduženje po ležaju 70 litara. Cijena litre u minimalnoj javnoj usluzi je 0,35 kuna, cijena zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada je 0,031 kn, a namjenska naknada po litri odloženog miješanog komunalnog otpada je 0.029. Posebne cijene formirane su i za gospodarske subjekte. Sve cijene u cjeniku su bez PDV-a. Također, istaknimo i kako cijene odvoza i deponiranja miješanog komunalnog otpada sadržavaju namjensku naknadu za sanaciju odlagališta Grabovica koja iznosi 0,029 kuna po litri.

Cjenik pogledajte u prilogu teksta.

novi cjenik cistoce

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist