Natrag
26.4.2019 15:54

facebook

twitter

google

rss

dulist

NA SNAZI OD 1. TRAVNJA Kako će Čistoća bez opreme primijeniti novi sustav naplate?

3.4.2019 @ 12:29 Dulist Grad

Podijelite:

Gradonačelnik Mato Franković dao je suglasnost Čistoći na novi cjenik usluga koji se počinje primjenjivati od 1. travnja, a otpad će se po istome plaćati po broju članova u domaćinstvu, a ne kao što je to dosad bilo po metru četvornom stambene površine.

I ništa tu ne bi bilo čudno da je novi cjenik popratila i prilagodba sustava, podjela spremnika, čipiranih vrećica… i svega onoga na temelju čega će Čistoća moći provesti u djelo novi sustav naplate, ali i edukacija građana, o čemu se naveliko govorilo posljednjih godinu dana. Do danas se po tom pitanju ništa nije dogodilo iako je još početkom listopada 2018. godine potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt ‘ReDu – provedba Programa izobrazno-informativnih aktivnosti o gospodarenju otpadom Grada Dubrovnika’ vrijedan gotovo 1,2 milijuna kuna. Ne treba niti spominjati kako je Gradsko vijeće odluku o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području Grada Dubrovnika izglasalo prije više od godinu dana.

Za domaćinstva cijena litre u minimalnoj javnoj usluzi iznosi 0,23 kune, cijena zbrinjavanja miješanom komunalnog otpada po litri je 0,031, a namjenska naknada po litri odloženog miješano komunalnog otpada iznosi 0,029. Mjesečno zaduženje u litrama je za domaćinstvo s jednim članom 70, a za četveročlanu obitelj, primjerice 220.
-Prosječna osoba dnevno proizvede 5 litara otpada u što ulaze sve vrste otpada te smo uzeli da je prosjek za miješani komunalni i bio otpad 2,5 litre. Kad to pomnožimo s 30 dana dolazimo do zaduženja od 70 litara za prvog člana – objasnio je krajem prošle godine gradskim vijećnicima direktor Čistoće Marko Iveković.

Novu kategoriju čine privatni iznajmljivači kojima je mjesečno zaduženje po ležaju 70 litara. Cijena litre u minimalnoj javnoj usluzi je 0,35 kuna, cijena zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada je 0,031 kn, a namjenska naknada po litri odloženog miješanog komunalnog otpada je 0.029. Posebne cijene formirane su i za gospodarske subjekte. Sve cijene u cjeniku su bez PDV-a. Također, istaknimo i kako cijene odvoza i deponiranja miješanog komunalnog otpada sadržavaju namjensku naknadu za sanaciju odlagališta Grabovica koja iznosi 0,029 kuna po litri.

Cjenik pogledajte u prilogu teksta.

novi cjenik cistoce

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana