Aktualno

Na prodaju 11 nekretnina

Na prodaju 11 nekretnina

Na prvoj sjednici Županijske skupštine u novom sazivu koja će se održati u petak 19. srpnja, pred županijskim vijećnicima naći će se od ukupno 37 točaka dnevnog reda, čak njih 22. koje se odnose na pravo prvokupa.

Zanimljivo je spomenuti kako se prodaje više nekretnina u povijesnoj jezgri Dubrovnika. Tako se od ukupno 22. točke dnevnog reda  koje se odnose na pravo prvokupa, njih 11 odnosi na nekretnine unutar Grada.

SVEUČILIŠTE PRODAJE KUĆU KATE LUBAJ

Tako je Sveučilište u Dubrovniku Županijskoj skupštini dostavilo ponudu za prodaju nekretnine u povijesno jezgri Grada, na adresi Gradićeva 4. Podsjetimo, riječ je o kući površine 200 četvornih metara, koju je još 1999. godine ovoj visokoobrazovnoj instituciji ostavila Dubrovkinja Kate Lubaj. Ona je nakon tragične pogibelji svoga sina Nikše Barišića, nastavnika na nekadašnjem Pomorskom odjelu Veleučilišta u Dubrovniku, odlučila oporučno ostaviti Pomorskom odjelu kuću u povijesnoj jezgri na adresi Gradićeva 4. Nekretnina je trebala služiti za smještaj studenata pomorstva slabijeg imovnog stanja. Dodatkom oporuke iz veljače 2011. Lubaj je uz kuću ostavila Pomorskom odjelu i umjetničke slike te ukrasne predmete koji se u kući nalaze. Budući da je kuća u dosta lošem stanju, a znajući da bi obnova bila veliki teret za Sveučilište, Kate Lubaj je u dodatku oporuke izrazila želju da se kuća proda i osnuje fond za stipendiranje studenata pomorstva, koji bi nosio ime njezinog pokojnog sina. Nakon smrti Kate Lubaj, u travnju 2011. godine, pokrenuta je procedura za prihvaćanje nasljedstva, a ostavinskom raspravom Sveučilištu u Dubrovniku pripalo je pravo vlasništva nad kućom, kao i umjetničke slike, skulpture i ukrasni predmeti iz kuće. Kako je duList pisao početkom godine, kako bi se utvrdila početna cijena kuće za prodaju osnovano je povjerenstvo, koje je za utvrđivanje vrijednosti nekretnine angažiralo Studio Vetma. Pregledom kuće i uvidom u njeno stanje procijenjeno je kako kuća vrijedi 700 tisuća eura ili 5.250.000,00 kuna. Budući da je zgrada u jako lošem stanju, te bi u nju radi zaštite od propadanja i za daljnje održavanje trebalo uložiti znatna financijska sredstva, odlučeno je da se kuća proda. Novci koji se dobiju prodajom uložit će se za osnivanje fonda 'Nikša Barišić' za stipendiranje studenata pomorskih studija, budući je to i bila oporučna želja Kate Lubaj.

NA PRODAJU STANOVI U KARMENU

Prodaju se i dva  stana  u Karmenu. Jedan  na adresi Ilije Sarake 4, smješten na prvom katu, ukupne površine 93,09 metara četvornih i to po cijeni od 275.000 eura. Inače, prva ponuda prvokupa za ovaj stan predana je Županiji u svibnju ove godine na iznos od 320.000 eura, navodi ponuditelj, ali zbog pada tržišne vrijednosti nekretnina u Dubrovniku, novu ponudu podnosi na niži iznos. Spomenuti stan sastoji se od kuhinje, dvije sobe, blagovaonice, kupaonice s WC-om i hodnika uz odgovarajući suvlasnički dio cijele nekretnine. Drugi je pak stan na adresi Braće Adrijića 1 koji se sastoji od 3 sobe, kuhinje, ostave, WC-a i hodnika, površine 79 metara četvornih. Vlasnici su Županiji stan ponudili na prodaju po cijeni od 225.000,00 eura.
Po pravu prvokupa, Županiji je ponuđeno i nekoliko stanova u ostalim dijelovima povjesne jezgre. Za 130.000,00 eura ponuđen je stan u Ulici Miha Pracata 7, smješten u potkrovlju zgrade, površine 43,50 metara četvornih. Stan se sastoji od  2 sobe, predprostora, kuhinje i sanitarnog čvora. U Ulici Miha Pracata na kućnom broju 6 također se prodaje i nekretnina zajedno s poslovnim prostorom, veličine 104 metara četvornih, po cijeni od 1.350.000, 00 eura.
U Getaldićevoj ulici prodaje se stan površine 122 metara četvornih uz odgovarajući suvlasnički dio cijele nekretnine. Stan je smješten u prizemlju, na prvom i drugom katu te u potkrovlju, a cijena mu je 600.000,00 eura.

DVIJE NEKRETNINE U ULICI OD DOMINA

U Ulici od domina na prodaji su u uvom trenutku dvije nekretnine. Naime, Županiji je prema pravo prvokupa ponuđena kamena zgrada, odnosno stan na četiri etaže površine 168 metara četvornih, na adresi Od domina 20 i to za 480.000,00 eura. Ponuđen joj je i dvosoban stan po cijeni od 160.000,00 eura od 25 metara četvornih pri vrhu Ulice od Domina.
Prodaje se i dvosobni stan na prvom katu u Ulici od  Puča koji se sastoji od dvije sobe i dodatnih prostorija po cijeni od 150.000,00 EURA. Stan veličine 155 metara četvornih inače koristi najmoprimac na neodređeno vrijeme sa članom obiteljskom gospodarstva sa zaštićenom najamninom.
Pred vijećnike Županijske skupštine naći će se prema pravu prvokupa i stan na četiri etaže na adresi Kunićeva 13 u Gradu, ukupne površine 114,5 metara četvornih i to po cijeni od 300.000,00 eura, kao i kuća površine 102 metra četvorna na adresi Crijevićeva 6 po cijeni od 200.000,00 eura  u kojoj se nalazi zaštićeni najmoprimac.. 

Iako će se pred županijskim vijećnicima naći još nekoliko nekretnina koje nose oznaku spomenika kulture i koje su ponuđene Županiji na prodaju po pravu prvokupa, kako u povijesnoj jezgri Grada, tako i u Gružu, Cavtatu te na Elafitima, za pretpostaviti je kako će sve te ponude, njih ukupno dvadeset  i dvije, prema dosadašnjoj praksi biti odbačene.
 
 

FRANO BEZIĆ
Cijene u Gradu ne padaju

Za komentar o aktualnom stanju po pitanju prodaje nekretnina u povijesnoj jezgri pitali smo  predsjednika Udruge posrednika u prodaji nekretnina Dubrovačko-neretvanske županije Frana Bezića.

– Riječ je o prvoj Županijskoj skupštini nakon skoro tri mjeseca. Znači da je u tri mjeseca došlo svega 10 ponuda. To je katastrofalno malo u odnosu na prijašnje godine. Kada županijske i gradske sjednice nema duže vremena, normalna je stvar da se skupi toliki broj nekretnina. Cijene uutar zidina nisu značajno padale i riječ je o rijetkim nekretninama koje se još uvijek prodavaju. Ponude baš pretjerano nema, ali potražnje ima. Ljudi traže i žele kupiti nekretnine u Gradu. Cijene su kao što su bile i prije, nisu značajno pale. Ovisno o tome u kakvom je stanju nekretnina te na kojem je mjestu, cijene se kreću od 2 i pol tisuće eura po kvadratu pa na više – zaključio je Bezić.  

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist