Natrag
21.3.2019 13:09

facebook

twitter

google

rss

dulist

Na Pelješcu pronađen zodijak star 22 stoljeća

11.1.2012 @ 11:32 Baldo Marunčić Aktualno

Podijelite:

Na arheološkom nalazišti Spila u Nakovani na Pelješcu hrvatski znanstvenik dr.Stašo Forenbaher otkrio je dijelove astrologove ploče iz 100. godine prije Krista, piše Jutarnji list.

– To je zapravo neočekivano otkriće proizašlo iz istraživanja ilirskog svetišta Spila. Podsjećam, u kolovozu 1999., zajedno s kanadskim kolegom dr. Timothyjem Kaiserom, u pećini Spila u zaseoku Nakovane blizu Orebića otkrio sam ilirsko svetište koje datira između 4. i 1. stoljeća prije Krista – kazao je dr. Stašo Forebaher, arheolog i antropolog s Instituta za antropologiju u Zagrebu, koji je svoj nalaz nazvao Zodijak iz Nakovane.
Otkriće ilirskog svetišta privuklo je medijsku pozornost, prije svih National Geographica i Discoveryja, no Forenbaher je bio posebno iznenađen pronađenim ulomcima obrađene bjelokosti.

– Te ulomke bjelokosti našli smo u ljepljivoj špiljskoj ilovači samo zato jer smo iznimno pažljivo istraživali nalazište. Jedini vidljivi komad bio je onaj na kojem je bio ugraviran rak sastavljen iz tri dijela. Iako smo naslućivali da je to važno, bilo je mnogo materijala koji smo istraživali pa je taj komadić od bjelokosti nekoliko godina stajao po strani. Kada sam počeo istraživati taj komad, shvatio sam da raspolažemo i ulomcima bjelokosti s ugraviranim ribama, a zatim smo složili i dva muška lika zaogrnuta plaštevima koji izgledaju kao blizanci – ispričao je Forenbaher koji je nakon nekoliko godina spoznao da je pronašao trideset ulomaka bjelokosti.

Ulomci su pronađeni u špiljskom svetištu, zajedno s obiljem fine helenističke keramike. Rekonstrukcijom je utvrđeno da se radi o pločicama s ugraviranim zodijakalnim simbolima, najvjerojatnije o dijelovima “astrologove ploče” kakve su koristili antički astrolozi za tumačenje horoskopa svojim klijentima. Prema kontekstu i izravnom radiokarbonskom datumu, taj iznimno rijedak arheološki nalaz potječe iz vremena oko 100. godine prije Krista, što ga čini najranijim poznatim primjerkom ove klase predmeta.

Forenbaher je nedavno, u suradnji s kolegom dr.Alexanderom Jonesom, o otkriću objavio i rad u uglednom časopisu Journal for the History of Astronomy.

U svijetu su poznate samo četiri takve ploče. Astronomska i matematička znanja potrebna za zodijak nastala su u 2. stoljeću prije Krista.

Komentari





O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana