Aktualno

Na novom digitalnom mamografu već obavljeno preko 1100 pregleda!

Na novom digitalnom mamografu već obavljeno preko 1100 pregleda!

Uz pomoć 1,7 milijuna kuna vrijedne donacije Javne ustanove Rezervat Lokrum i Lige protiv raka Dubrovnik Opća bolnica Dubrovnik nabavila je najsuvremeniji digitalni mamografski uređaj, koji je predstavljen ovog četvrtka, a sjajna je vijest što je od lipnja do sredine rujna na njemu već obavljeno preko 1100 različitih pregleda.

-Stari analogni mamograf bio je u funkciji osamnaest godina, dok će novi digitalni 3D mamograf značajno unaprijediti uslugu pacijentima. U kraćem se vremenu može napraviti veći broj pregleda. Hvala našoj sugrađanki Ani Knego na inicijativi za nabavu aparata, nakon čega je pokrenuta akcija Lige protiv raka Dubrovnik, Grada Dubrovnika i Rezervata Lokrum – izjavio je ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić.

-U obitelji sam imala dva slučaja, a u ulici još trinaest oboljelih. Od početka akcije 2016. godine oboljelih ima još. U medijima sam vidjela da Karlovac i Rijeka imaju 3D mamograf, malo sam se informirala te se obratila vodstvu naše bolnice, a potom i Gradu Dubrovniku. Liga protiv Raka Dubrovnik zatim je otvorila poseban račun i krenula sam u obilazak preko sto tvrtki te poslala niz mejlova – rekla je inicijatorica ideje, Dubrovkinja Ana Knego.

-Posebno bih se zahvalila tjedniku DuList, koji je sve pokrenuo i vodio. Sve se moglo naći na njihovom portalu i to se proširilo svugdje po svijetu. Zvali su me ljudi diljem svijeta htijući uplatiti neke iznose. Presretna sam što je aparat kupljen – istaknula je Knego.

-OB Dubrovnik treba stalnu pomoć, jer je Gradu Dubrovniku velik interes da standard bude što bolji. Treba biti svjestan da je Grad Dubrovnik u boljoj financijskoj situaciji od osnivača Dubrovačko-neretvanske županije. Nije ovo prva pomoć, a i dalje ćemo nastaviti pomagati, ne samo bolnicu, već i Dom zdravlja, Zavod za hitnu medicinu i Crveni križ. Bolnici ćemo rebalansom osigurati dio sredstava za 2018. godinu, a u proračunu za 2019. godinu osigurat ćemo 5 milijuna kuna. Vjerujem da će i dio stanova koje gradimo doći i u ruke liječnika, kako bismo ih privukli i zadržali. Zaludu uređaji ako na njima nema tko raditi. Uz to, Rezervat Lokrum prvi put sudjeluje u ovakvoj akciji i svojom donacijom se odužio sugrađanima koji ga toliko vole – istaknuo je gradonačelnik Mato Franković.

-Nije bio problem prepoznati potrebu nabave uređaja. Posljednjih godina Rezervat Lokrum ostvaruje značajne prihode pa nam je ovo bila prilika da pokažemo drugu dimenziju poslovanja kroz socijalnu osjetljivost. Donacija ne dovodi u pitanje naše ambicije u razvitku projekata obnove na otoku Lokrumu. Želimo biti primjer drugima koji na temelju prirodne i kulturne baštine u Dubrovniku ostvaruju velike profite, da se i sami odluče na ovakav potez – rekao je ravnatelj Javne ustanove Rezervat Lokrum Ivica Grilec.

-U posljednjih pedeset godina preko tri milijuna američkih dolara donacija smo proslijedili Općoj bolnici Dubrovnik. Za ovu akciju smo velika sredstva skupili nizom humanitarnih akcija povodom 50 godina Lige – podsjetio je tajnik Lige protiv raka Dubrovnik Davor Miloglav.

-Ova nabava predstavlja značajan tehnološki iskorak u unaprijeđenju svakodnevnog rada, jer je riječ o najnaprednijem sustavu na svjetskoj razini. Dijagnostika je puno preciznija, interpretacija točnija, a veća je pouzdanost metode. U digitalnoj tehnologiji se rendgenska zraka izravno konvertira na pločama u elektronski signal te se istovremeno s ekspozicijom prokazuje slika na zaslonu ekrana. U odnosu na analogni uređaj doze zračenja su manje – istaknula je voditeljica Odjela radiologije Vilma Kosović.

-Karcinom dojke najčešći je oblik zloćudne bolesti kod žena, a u dobi od 40. do 50. godine kod žena to je i najčešći uzrok smrt od malignih bolesti i uopće. Imamo 80 do 100 slučajeva godišnje i nemamo dramatičan porast broja novootkrivenih slučajeva, ali on je diskretno prisutan, posebno kod mlađe populacije – izjavio je voditelj Odjela za plastičnu kirurgiju, kirurgiju i kirurgiju dojke Opće bolnice Dubrovnik Marko Margaritoni.

-‘Screening’ koji provodimo pokrio je županiju u visokom stupnju. U 2017. godini gotovo 60 posto svih novotkrivenih karcinoma bilo manje od deset milimetara, što je vrhunski rezultat na razini najrazvijenijih zemalja. Nažalost, deset posto žena godišnje dođe nam s lokalno uznapredovalom ili potpuno zapuštenom bolešću. To se u 21, stoljeću ne bi smjelo događati. Zato je potrebno uvijek raditi na svjesnosti. Dubrovačko-neretvanska županija prednjači među županijama s najnižim mortalitetom od ove bolesti – rekao je Margaritoni, dodavši da su u onkološku mrežu umreženi svi domovi zdravlja te brojne privatne poliklinike.

Novi aparat ima mogućnost tomosinteze (trodimenzionalne mamografije), stereotaksije (za biopsiju lezija u dojci koje se ne mogu napipati) i intravenske aplikacije kontrastnog sredstva (Contrast enhanced digital mammography).

Pročitajte još

Franković osudio nasilje člana mladeži HDZ-a i najavio stegovni postupak

Dulist

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist