Natrag
24.4.2019 02:09

facebook

twitter

google

rss

dulist

Na Neretvi prebrojane ptice

25.1.2012 @ 12:19 Baldo Marunčić Aktualno
2;2

Podijelite:

Djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko-neretvanske županije sudjelovali su na Zimskom prebrojavanju ptica močvarica.

Prebrojavanje, organizirano u sklopu akcije „Europskog prebrojavanja ptica močvarica 2012.godine“, a uz stručno vodstvo voditelja Ornitološke postaje Metković Hrvatskog ornitološkog društva Bariše Ilića, provodilo se na području Neretve, koja je međunarodno važno područje za ptice u sklopu obuhvata Nacionalne ekološke mreže.
 
Na lokalitetu Ušće rijeke Neretve najbrojniji su bili  galeb klaukavac, riječni galeb, veliki vranac i mala bijela čaplja. Na lokalitetu Crepina najbrojnije su bile mlakuša i škanjac, a na lokalitetu Parila kržulja, patka zviždara, galeb klaukavac, vivak i žalar cirikavac.
 
Cilj  akcije je prebrojavanjem obuhvatiti što veće područje i što veći broj lokaliteta. U svrhu popularizacije i zaštite prirode na mnogim lokacijama, ovaj događaj organizira se svake godine tijekom siječnja jer su tada sve ptice močvarice stigle na svoja zimovališta.

Svake godine u ovom tradicionalnom prebrojavanju samo u Hrvatskoj sudjeluju deseci promatrača, a broj prebrojanih ptica prelazi stotinjak tisuća. Prebrojavaju se i ptice i promatrači, dok se europskog koordinatora izvještava putem nacionalnih koordinatora.

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana