Natrag
21.2.2019 06:58

facebook

twitter

google

rss

dulist

Na Mljetu obilježena Festa svetog Nikole

8.12.2013 @ 17:17 Mia Njavro Zanimljivosti
2;2

Podijelite:

Na Mljetu u Nacionalnom parku Mljet već 8 godina organiziranim programom obilježava se Festa svetoga Nikole.

Prvi sadržaj je misa u Goveđarskoj crkvi Sv. Nikole, te se nakon nje upućuju sudionici na procesiju baraka – svake godine u drugo mjest (Polače, Babine Kuće-Soline, Pomena).

Ove godine održana je Foto izložba fotografija od 2010. do 2012. godine, a o svim detaljima Feste govorio je autor izložbe,  kustos-prezentator Javne ustanove NP Mljet, mr. sc. Marin Perković. Autori fotografija su Stijepo Nodilo, Ivo Sršen-Brego, Marijo Dominiković i Marin Perković.
Glazbeni program izvela je Klapa Kurenat i trio Feliks do kasno u noć,  na rivi ispred rimske palače u Polačama. Preko 100 Mljećana u službenim brodovima JU NP Mljet, hotela Odisej, broda Marin, te preko 20 baraka kretala se između otočića Polačarskog zaljeva – Ovrata, Moračnik, Kobrava te se je uz austrijsku šumarsku kuću vratila u najsigurniju luku na Jadranu. Svećenik Mato Puljić blagoslovio je barke te molio misu na otvorenom moru.

Zainteresiranost stanovništva za očuvanje tradicijskih vrijednosti njihove baštine vjerojatno će biti motiv za daljnje čuvanje svojim elemenata za budući muzej otoka Mljeta. Posebno na aspekte Mljetskih poklada, planinarstva, Feste svetoga Nikole, Božića, posebno Uskrsa a naročito etnografskih aspekata mljetske svadbe i slično.

Marin Perković

Komentari

O autoru: Mia Njavro

Diplomirana novinarka i magistrica komunikologije. U slobodno vrijeme pišem, u radno vrijeme pišem. Prestala sam skupljati salvete, a najčešće se bavim temama od životne važnosti, kao što su filmovi, glazba i društveni mediji.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana