Kultura

Na međunarodnoj izložbi i ‘6 sekundi ljubavi za Srđ’

6 sekundi ljubavi za Srđ

Video rad Ivane Penjak Kasavica ‘6 sekundi ljubavi za Srđ’ izložen je na svojoj prvoj međunarodnoj izložbi video umjetnosti u Splitu.

U biranom društvu suvremenika, umjetnika Adel Abidina, Borisa Cvjetanovića, Ibre Hasanovića, Zlatka Kopljara, Kate Mijatović, Dana Okija, Renate Poljak, Anne Spalter na izložbi Izvan vremena i prostora, a po izboru kustosa i ravnatelja, Branka Franceschija našla se i Penjak Kasavica. Njen je video postavljen je između klasika hrvatskog slikarstva Vlaha Bukovca i Celestina Medovića.

Inače, ‘6 sekundi ljubavi za Srđ’ veliki je grupni portret Dubrovčana svih uzrasta koje je na Srđu okupila građanska inicijativa Srđ je naš, a objedinila demonstracija ljubavi prema rodnom Gradu, razini društvenog standarda i kvaliteti života koji se postupno osipaju, između ostalog i prepuštanjem posljednjih gradskih resursa privatnim investitorima te sve izraženijem materijalnom raslojavanju društva.

– Međunarodna izložba video umjetnosti Izvan vremena i prostora koncipirana je kao intervencija u segmentu postava kolekcije Galerije umjetnina posvećenom umjetnosti nastaloj između 14. i sredine 20. stoljeća. Izborom video radova koji motivom i/ili temom korespondiraju djelima među kojima su smješteni, izložba otvara dijalog između tradicionalne likovnosti i suvremenog medijskog stvaralaštva kako na razini njihove percepcije, tako i na razini odnosa umjetnika prema sadržaju stvaralaštva.

Vremenski skokovi, u rasponu od sedam stoljeća do pedeset godina, koje omogućuje dijakronijsko supostavljanje dijela, ukazuju da je prevladavajući estetsko-formalni pristup tipičan za povijesni i kulturni kontekst u kojem se odvojenost umjetničkog stvaralaštva od zbilje smatrala primjerenom, u svom suvremenom pandanu primat ustupio njihovoj integraciji. Uistinu, nema relevantnog umjetničkog stvaralaštva današnjice koje, bez obzira na medij, nema aktivno izražen odnos prema kurentnom društvenom ili civilizacijskom diskursu – napisao je u katalogu izložbe autor Branko Franceschi.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist