DuList IN

Na Mali Uskrs – Aklapela!

Na Mali Uskrs - Aklapela!

U Dubrovniku će ponovno na Mali Uskrs odjekivati izvorna klapska pjesma.

Drugo izdanje Festivala AKLAPELA održat će se od 5. do 7. travnja i to koncertima 5. i 6. travnja u Kazalištu Marina Držića s početkom u 20 sati, a u nedjelju, 7. travnja u Dominikanskom samostanu na rasporedu je koncert sakralne glazbe na poklon gradu s početkom u 12 sati.

AKLAPELA je festival izvorne klapske pjesme koji je nastao prošlu godinu, festival koji po svim svojim karakteristikama pripada Dubrovniku kao najboljoj nacionalnoj i međunarodnoj pozornici.

Aklapela njeguje isključivo acapella višeglasnu klapsku izvedbu autohtonih napjeva, upravo onih i onakvih kojima je UNESCO u prosincu prošle godine dodijelio status zaštićene nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Umjetnički voditelj festivala, maestro Joško Ćaleta, odabrao je ukupno 12 klapa, sedam muških i pet ženskih klapa koje su se proteklu godinu posebno istaknule svojim pjevanjem.

AKLAPELA će ove godine ugostiti ženske klape FA Linđo (dubrovačko područje), Neverin (splitsko-kaštelansko područje), Čuvite (srednjedalmatinski otoci), Ćakulone i Dišpet (zagrebačko područje) te muške klape Subrenum i Kaše (dubrovačko područje), Cambi (splitsko područje), Bunari (šibensko područje), Kaleta (zadarsko područje), Kumpanji (južnodalmatinski otoci) i Grdelin (zagrebačko područje).

Ulaznice za 2. Festival AKLAPELA bit će u prodaji od 25. ožujka u agenciji Dubrovnik PartneR, Vukovarska 26 i putem www.ulaznice.hr po cijeni od 50 i 70 kuna za pojedinačnu izvedbu ili paket ulaznica za obje večeri po cijeni od 85 i 120 kuna.

AKLAPELA, festival naziva nastalog igrom riječi klapa i a cappella, je godišnji festival najvrijednijih klapskih ostvarenja kroz održavanje nekoliko a capella koncerata odabranih hrvatskih muških i ženskih klapa iz cijele Hrvatske.

Namjera i koncept Festivala AKLAPELA je omogućavanje koncertnih izvedbi na način istovjetan ili blizak izvornom načinu stvaranja i izvođenja tradicionalne hrvatske klapske pjesme, bez mogućnosti zvučne kulise ili glasovne korekcije uz pomoć svemoguće elektronike. Odabirom ovih klapa pokrilo se sedam prepoznatljivih područja oblikovanih i određenih bogatim naslijeđem te aktivnošću najistaknutijih klapskih autora (kompozitora i obrađivača) kao i samim pjevanjem pojedinih klapa.

AKLAPELA se održava u tjednu po Uskrsu, za Mali Uskrs, u vrijeme buđenja i novih početaka. Klape su nakon Korizme odmorne i željne pjesme te imaju dovoljno vremena uvježbati program, a smještanjem Festivala AKLAPELA u predsezonu uklapa se u nastojanje i strategiju destinacije produživanja turističke sezone.

Želje i plan organizatora je festival AKLAPELA i u nadolazećim godinama smjestiti u tjedan po Uskrsu. Festival nema natjecateljski karakter, a srž projekta je  predstavljanje najboljih te druženje autora, izvođača i voditelja s publikom.

Ovo je autorski Festival agencije Dubrovnik PartneR koja je ujedno i izvršni producent festivala AKLAPELA.

Pročitajte još

Tradicionalan recept za ove blagdane donosi Maskeron

Dulist

KRISTINA ČORAK DONOSI Tradicionalne slastice s modernim twistom

Dulist

NOVA-STARA PJESMA ATLANTIDE Uz nebeske rođendane Alana i Davora!

Ivana Mijić Vulinović