Kultura

NA LOKRUMU Ne propustite nagrađivanu predstavu Črna mati zemla

NA LOKRUMU Ne propustite nagrađivanu predstavu Črna mati zemla

Dramski program 69. Dubrovačkih ljetnih igara otvorit će gostujuća predstava Zagrebačkog kazališta mladih Črna mati zemla, nastala po romanu Kristiana Novaka u dramatizaciji Tomislava Zajeca i režiji Dore Ruždjak Podolski u ponedjeljak, 16. srpnja. Predstava će se održati na otoku Lokrumu s početkom u 21.30. Brodovi polaze iz stare gradske luke u 20.30 i 20.45.

Roman Črna mati zemla Kristiana Novaka, dobitnika Tportalove književne nagrade za najbolji hrvatski roman 2014. godine, gotovo od trenutka objavljivanja privlači veliku pozornost i istodobno postavlja brojna pitanja. Pisan u obliku ispovjedne proze mladog urbanog protagonista Matije Dolenčeca, roman slijedi otvorenu, impulzivnu i začudno sirovu strukturu priče s rijetko zabilježenim autentičnim osjećajem za neizbježno. Priča je to koju glavni junak, pisac u krizi spisateljskog, ali i osobnog identiteta, jednostavno mora ispripovijedati. Novakova je spisateljska umješnost u vještom fingiranju stvarnosti, u kojem se individualna trauma isprepleće, prožima i zapravo izrasta iz kolektivne traume junakova međimurskog zavičaja, u koji je smještena većina radnje. Pa dok s jedne strane ostajemo zakinuti za stvarnosnost lokacije, svi drugi pripovjedni elementi koje u svom narativu Novak upotrebljava itekako su bolno poznati. Povratkom Matije Dolenčeca u prostor vlastita traumatična djetinjstva susrećemo se s motivima koji svojom silovitošću opisuju vrijeme kolektivne traume društva u tranziciji, ali i individualnu borbu za preživljavanjem. Novakov narativ smješten u uznemirujućem staništu rezultirao je izrazito maštovitom i prije svega potresnom prozom, koja sasvim sigurno ne štedi svog čitatelja, ali ga nikad ni ne ostavlja samog. Raspon tih motiva istodobno je zastrašujući i razoran – od tematiziranja zlouporabe moći na svim društvenim razinama, osobne i društvene korumpiranosti, kolektivnih samoubojstava, pedofilije, preko vršnjačkog nasilja, pa sve do alkoholizma i njegovih posljedica, da spomenemo samo neke.

Predstava Črna mati zemla praizvedena je lani u Zagrebačkom kazalištu mladih, a do sada je osvojila više od deset nagrada, uključujući nagrade Marul za najbolju predstavu u cjelini, za režiju i za dramatizaciju. Nagrade hrvatskog glumišta osvojila je za najbolju dramsku predstavu u cjelini, za najbolje redateljsko ostvarenje te za sporednu žensku ulogu, koja je dodijeljena Urši Raukar za ulogu Bake. Predstavu je nagradila u publika na ovogodišnjem Sterijinom pozorju.

U predstavi glume Adrian Pezdirc, Mia Biondić, Doris Šarić Kukuljica, Nataša Dorčić, Urša Raukar, Dado Ćosić, Zoran Čubrilo, Suzana Nikolić, Jasmin Telalović, Dora Polić Vitez, Pjer Meničanin, Barbara Prpić, Nadežda Perišić Radović, Danijel Ljuboja, Damir Šaban, Mateo Videk, Milica Manojlović, Stanko Kovačić, Nikola Ljutić i Leon Bujanović. Scenograf je Stefano Katunar, kostimografkinja Doris Kristić, suradnica za scenski pokret Petra Hrašćanec, skladatelj Stanko Kovačić, oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek te zvuka Miroslav Piškulić.

Izvrsne kritike romana i predstave potvrđuju ne samo vrijednost dvaju realizacija zasebno, već i uspjeli intertekstualni odnos između njih čijoj snazi će festivalska publika uskoro moći svjedočiti. Na dan izvedbe predstave Črna mati zemla 16. srpnja, svi ljubitelji ovog romana (i oni koji se tek spremaju to postati) mogu doći u 20 sati u novu knjižaru Algebra na dnu Straduna, gdje će, u društvu redateljice predstave Dore Ruždjak Podolski i autora dramatizacije Tomislava Zajeca, Kristian Novak potpisivati svoja izdanja.

Pročitajte još

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist