Natrag
18.2.2019 16:02

facebook

twitter

google

rss

dulist

Na Lokrum stiže AED defibrilator

26.2.2013 @ 15:32 Andrea Falkoni Račić Aktualno

Podijelite:

Javna ustanova Rezervat Lokrum kupila je AED defibrilator, koji će biti postavljen u Lugarevoj kući za desetak dana. 

Naime, iznenadni srčani zastoj godišnje pogađa oko 9 tisuća ljudi ili svaki sat po jednu osobu. Stopa preživljavanja manja je od 10 posto, a iskustva europskih zemalja pokazala su da uz ranu defibrilaciju, u roku od tri do četiri minute, preživljavanje prelazi 50 posto. Danas srčani zastoj godišnje preživi 900 osoba, a moglo bi 4.500.

Lokrum je, javljaju iz ove ustanove, lani posjetilo oko 200 tisuća posjetitelja, a kupovinom ovog uređaja željelo se uvesti dodatnu sigurnost prilikom posjeta našem otoku, takvi uređaji postoje na još nekoliko mjesta u našem gradu.

– Iznos uređaja i postavljanja je oko 30.000,00 kuna, a kako ljudski život nema cijenu onda je cijena zanemariva ako se samo jednom posjetitelju pomogne. Stoga je odluka o kupnji ovakvog uređaja bila vrlo jednostavna – ističu iz Rezervata Lokrum.

Uređaj će biti postavljen za 10 dana, a nekoliko će se djelatnika obučiti za rad na uređaju kako bi bili spremni u slučaju potrebe. 
– Svaki naš posjetitelj nam je jednako važan i ovo je još jedan od koraka kako bi smo im vratili barem djelić onoga što oni ulože kupovinom karte za otok Lokrum – zaključuju iz Rezervata.

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana