Hrvatska

Na liste HZZO-a uvrštena nova pakiranja lijekova

Na liste HZZO-a uvrštena nova pakiranja lijekova i nova ortopedska pomagala. To je samo jedna od važnih odluka koje su se donijele na 35. redovnoj sjednici Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Naime, na osnovnu i dopunsku listu lijekova HZZO-a stavljeno je ukupno 39 novih pakiranja lijekova: 1 novi lijek na dopunsku listu lijekova, nezaštićenog imena erenumab za liječenje migrene te 38 pakiranja koja su generičke paralele i dodatni oblici već postojećih lijekova u listi lijekova (na osnovnu listu lijekova 13 lijekova u 36 pakiranja, a na dopunsku listu 2 lijeka u 2 pakiranja). Stavljanjem novih pakiranja na listu proširuje se spektar lijekova koji osiguranici mogu za svoje liječenje dobiti na teret obveznog zdravstvenog osiguranja.

Na Popis pomagala HZZO-a uvrštena su nova istovrsna pomagala iz skupine pomagala za kretanje, potrošni materijal za inzulinsku pumpu, pomagala za govor, te nova generacija grudnjaka nakon amputacije dojke, a provedene su i određene administrativne izmjene i dopune Popisa pomagala.

Raspisuje se natječaj za sklapanje ugovora o provođenju specifične zdravstvene zaštite u djelatnosti medicine rada za popunu Mreža ugovornih subjekata medicine rada.
Specifična zdravstvena zaštita radnika koju provode doktori specijalisti medicine rada obuhvaća provođenje mjera zdravstvene zaštite u vezi s radom i radnim okolišem, koje, između ostalog, uključuju preventivne preglede i postupke u ordinaciji medicine rada te provođenje mjera za sprečavanje ozljeda na radu odnosno mjera za sprečavanje i otkrivanje profesionalnih bolesti.
Novougovoreni ugovorni partneri iz djelatnosti medicine rada omogućit će dostupnost i kontinuiranost specifične zdravstvene zaštite osiguranjem potrebnog broja timova medicine rada na razini Republike Hrvatske po županijama i Gradu Zagrebu.

Foto: Ilustracija Shutterstock

Pročitajte još

DEMOGRAFSKA SLIKA Iz naše Županije otišlo 2,5 posto mladih ljudi

Dulist

DORH odbacio kaznenu prijavu protiv ministrice Gabrijele Žalac

Dulist

NOVI UDAR NA VOZAČE Od utorka skuplje gorivo

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija