Hrvatska

Na liste HZZO-a uvrštena nova pakiranja lijekova

Na liste HZZO-a uvrštena nova pakiranja lijekova

Na liste HZZO-a uvrštena nova pakiranja lijekova i nova ortopedska pomagala. To je samo jedna od važnih odluka koje su se donijele na 35. redovnoj sjednici Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Naime, na osnovnu i dopunsku listu lijekova HZZO-a stavljeno je ukupno 39 novih pakiranja lijekova: 1 novi lijek na dopunsku listu lijekova, nezaštićenog imena erenumab za liječenje migrene te 38 pakiranja koja su generičke paralele i dodatni oblici već postojećih lijekova u listi lijekova (na osnovnu listu lijekova 13 lijekova u 36 pakiranja, a na dopunsku listu 2 lijeka u 2 pakiranja). Stavljanjem novih pakiranja na listu proširuje se spektar lijekova koji osiguranici mogu za svoje liječenje dobiti na teret obveznog zdravstvenog osiguranja.

Na Popis pomagala HZZO-a uvrštena su nova istovrsna pomagala iz skupine pomagala za kretanje, potrošni materijal za inzulinsku pumpu, pomagala za govor, te nova generacija grudnjaka nakon amputacije dojke, a provedene su i određene administrativne izmjene i dopune Popisa pomagala.

Raspisuje se natječaj za sklapanje ugovora o provođenju specifične zdravstvene zaštite u djelatnosti medicine rada za popunu Mreža ugovornih subjekata medicine rada.
Specifična zdravstvena zaštita radnika koju provode doktori specijalisti medicine rada obuhvaća provođenje mjera zdravstvene zaštite u vezi s radom i radnim okolišem, koje, između ostalog, uključuju preventivne preglede i postupke u ordinaciji medicine rada te provođenje mjera za sprečavanje ozljeda na radu odnosno mjera za sprečavanje i otkrivanje profesionalnih bolesti.
Novougovoreni ugovorni partneri iz djelatnosti medicine rada omogućit će dostupnost i kontinuiranost specifične zdravstvene zaštite osiguranjem potrebnog broja timova medicine rada na razini Republike Hrvatske po županijama i Gradu Zagrebu.

Foto: Ilustracija Shutterstock

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist