Županija

Na Lastovu se provodi projekt očuvanja ugroženih morskih ptica

U petak, 3. svibnja u 11 sati na Pjevoru na Lastovu kroz animacijske aktivnosti za djecu i lokalno stanovništvo te kratku prezentaciju aktivnosti bit će predstavljen projekt ‘LIFE Artina – Mreža za očuvanje morskih ptica u Jadranu’.

Riječ je o jednom od 40 projekata na razini Europske unije koji je u 2018. sufinanciran sredstvima LIFE Programa Europske iz potprograma LIFE Priroda i biološka raznolikost. Također, ovo je jedini projekt iz tog potprograma odobren u 2018. za Hrvatsku u kojem je vodeći partner iz Hrvatske i prvi LIFE projekt koji će biti vođen od strane hrvatske nevladine organizacije. Projekt je započeo 1. rujna 2018., a završit će 31. kolovoza 2023. Provodi ga udruga BIOM zajedno s partnerima Udrugom za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, Javnom ustanovom Park prirode Lastovsko otočje i BirdLife Malta.

Cilj projekta je identificirati morska područja u južnom dijelu Jadrana važna za 3 vrste morskih ptica (sredozemni galeb, kaukal i gregula), procijeniti glavne prijetnje koje utječu na njihove populacije te definirati i provoditi aktivnosti koje će ih ublažiti.

Naziv Artina potječe od lokalnog lastovskog naziva za gregulu, koja je ujedno i endem Sredozemlja, a s obzirom da gnijezdi samo u središnjem dijelu Jadrana, njezina populacija je pod velikim pritiskom. Projektno područje je vrlo važno ne samo za gregulu, već i za kaukala i sredozemnog galeba čije populacije na tom području čine do 70 posto, odnosno 100 posto ukupne populacije prisutne u Hrvatskoj

Sve tri vrste su isključivo morske i na kopno, odnosno otoke, dolaze samo radi gniježđenja te su uvelike ugrožene prisutnošću predatora poput štakora i mačaka, dok je sredozemni galeb ugrožen i zbog kompeticije oko staništa s galebom klaukavcem. Potencijalne prijetnje su i morski otpad te slučajni ulov prilikom ribolova.

Projektno područje obuhvaća dva područja unutar ekološke mreže (Natura 2000) Lastovsko otočje i Pučinski otoci, odabrana su zbog svoje važnosti za ugrožene vrste morskih ptica obuhvaćenih projektom.

Ukupan proračun projekta LIFE Artina Mreža za očuvanje morskih ptica u Jadranu iznosi 1.921.387 €, a sufinanciran je sredstvima LIFE Programa Europske unije pod brojem ugovora LIFE17 NAT/HR/000594, dok je na razini Hrvatske sufinanciran sredstvima Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Pročitajte još

Butković potpisao ugovor za Donje Čelo, iako jutros o tome ništa nije znao

Dulist

DOBROSLAVIĆ UZ DAN ŽUPE DUBROVAČKE ‘Dosad ostvareni projekti jamac su uspješnosti općine’

Dulist

PLENKOVIĆ OBIŠAO GRADILIŠTE Zbog ‘korone’, rokovi za Pelješki most mogli bi biti pomaknuti

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija