Aktualno

NA JEDNO PRIJAVLJENO DOLAZI 10 NEPRIJAVLJENIH Zašto žene kriju nasilje?

NA JEDNO PRIJAVLJENO DOLAZI 10 NEPRIJAVLJENIH Zašto žene kriju nasilje?

Šokantna je informacija da više od 90 posto slučajeva nasilja nad ženama ostaje neprijavljeno, kako je istaknula psihologinja Jadranka Zlošilo na javnoj tribini koja je održana danas u prostorijama Razvojne agencije Grada Dubrovnika – DURA, a povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.
Bez obzira na brojne kampanje i zakonske okvire, veliki broj nasilnih slučajeva ostaje neprijavljen jer žene šute iz mnogobrojnih razloga. Najčešći uzroci prikrivanja nasilja su strah od nasilnika, sram od okoline i osuđivanja te lojalnosti koju žrtva osjeća prema nasilniku.
Prema riječima Marka Grgurevića, višeg savjetnika u Upravnom odjelu za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Dubrovnika, od 1999. godine, usvajanjem Obiteljskog nasilja, nasilje u obitelji postaje javna stvar te više nije u okvirima privatne tužbe. Istaknuo je kako su žene odgajane u patrijarhalnim društvima, najčešće ekonomski ovisne o muškarcima te je prijeko potrebna edukacija koja će doprinijeti raspoznavanju nasilja.
– Ovaj problem je puno kompleksniji od pitanja prijaviti ili ne prijaviti nasilje u obitelji. Dosta žena ne shvaća da je nasilje kada dođe do udarca, već misle kako je to kazna za neobavljeni kućanski posao – posebno je naglasio Marko Grgurević dodavši kako puno faktora utječe na neprijavljivanje nasilja.
Zlošilo je naglasila kako djevojke razvijaju sindrom žrtve ako dolaze iz nasilnih obitelji te je ukazala na istraživanje provedeno 2010. godine među srednjoškolcima u kojem se pokazalo kako 40 posto djevojaka smatra da je nasilje opravdano, a 50 posto mladih je priznalo da su bili nasilni u vezi. Također je istaknula kako se u razdoblju od 1995. do 2008. godine broj prijavljenih slučajeva nasilja povećao sa 6 tisuća na 17 tisuća. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji stanje je bolje, a 2011. i 2012 godine dolazi do pada prijava.
– Ne možemo biti zadovoljni jer je to samo vrh sante leda budući da više od 90 posto slučajeva ostaje neprijavljeno – istaknula je Zlošilo naglasivši kako osim žene pati i cijela obitelj a naročito djeca kod kojih se često razvijaju emocionalni i problemi u ponašanju.

Petra Bakarić

Pročitajte još

OD UTORKA Stižu nove cijene goriva!

Dulist

NAGRAĐENE DORIS KOSOVIĆ I MIA DIMŠIĆ Najbolja pjesma po izboru radijskih urednika

Dulist

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist