Natrag
17.2.2019 23:28

facebook

twitter

google

rss

dulist

Na Jakljanu pronađeno 214 žrtava zločina!

27.2.2013 @ 17:43 Andrea Falkoni Račić Aktualno

Podijelite:

Tijekom ekshumacije posmrtnih ostataka žrtava partizanskih zločina na otočiću Jakljanu, koja je završena, pronađeni su ostatci čak 214 osoba.

Isti će biti preneseni na Domobransko groblje u Gospinom polju gdje će se 1. ožujka s početkom u 9 sati održati i komemoracija.
Prema sadašnjim najavama komemoraciji bi trebali nazočiti ministar branitelja Predrag Fred Matić, koji je i prošlog petka boravio na Jakljanu, pomoćnik ministra branitelja pukovnik Ivan Gruić, veleposlanik Savezne Republike Njemačke u Hrvatskoj Hans Peter Annen, te gradski i županijski čelnici.

Ekshumacija je na Jakljanu, podsjetimo, započela 19. veljače i to nakon višegodišnjih nastojanja Udruge Hrvatski domobran iz Dubrovnika za razotkrivanjem potpune istine o brojnim zločinima počinjenim na otoku Jakljanu, nakon završetka Drugog svjetskog rata. Na ovom elafitskom otoku likvidirani su zarobljenici, a iako se pretpostavljalo kako je riječ o stotinjak žrtava, ekshumacija je pokazala sve razmjere ovog stratišta, budući da su pronađeni ostatci čak 214 žrtava.

Iskapanja kostiju likvidiranih njemačkih i hrvatskih mornara, zrakoplovaca i vojnika, koji su se nakon 8. svibnja 1945. predali partizanima u Istri i Trstu, vršili su predstavnici specijalne postrojbe za ekshumacije pri Ministarstvu branitelja predvođenih pomoćnikom ministra pukovnikom Ivanom Grujićem, članovi Državnog odvjetništva i ostalih potrebnih službi.

S razmjerima počinjenih zločina na Jakljanu Udrugu hrvatski Domobran upoznali su njihovi članovi s otoka Šipana, pok. Kuzma Stjepović (rođen 1925., umro u siječnju 2012.) i Zvonimir Koporčić (rođen 1928.).

– Za zločine počinjene nakon završetka II. svjetskog rata, koji je bio strogo čuvana komunistička tajna, nitko od partizanskih vođa nikad nije odgovarao. Prema kazivanjima gdina Stjepovića na Jakljanu su se i kasnije provodile likvidacije nepočudnih Hrvata sve do 1951., a po nalogu zloglasne UDBA-e i uz pomoć znanih lokalnih poslušnika. Nevjerojatna je spoznaja kako je više od pola stoljeća trajala komunistička 'omerta', a ni dodatnih dvadesetak godina neovisnosti RH nije bilo 'političke volje' od strane vladajućih struktura i lijeve i desne provinijencije za rješavanjem istog, sve dok članovi i vodstvo Udruge Hrvatski domobran nisu uzeli stvari u svoje ruke, te započeli pravnu bitku obilazeći nadležna Ministarstva kao i veleposlanstvo Republike Njemačke kako bi ih se potaklo na zakonske, a još više etičke i moralne obveze – naveo je predsjednik dubrovačke Udruge Domobrana Željko Kulišić, na samom početku ove ekshumacije.

 

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana