Aktualno

Na Jakljanu pronađeno 214 žrtava zločina!

Na Jakljanu pronađeno 214 žrtava zločina!

Tijekom ekshumacije posmrtnih ostataka žrtava partizanskih zločina na otočiću Jakljanu, koja je završena, pronađeni su ostatci čak 214 osoba.

Isti će biti preneseni na Domobransko groblje u Gospinom polju gdje će se 1. ožujka s početkom u 9 sati održati i komemoracija.
Prema sadašnjim najavama komemoraciji bi trebali nazočiti ministar branitelja Predrag Fred Matić, koji je i prošlog petka boravio na Jakljanu, pomoćnik ministra branitelja pukovnik Ivan Gruić, veleposlanik Savezne Republike Njemačke u Hrvatskoj Hans Peter Annen, te gradski i županijski čelnici.

Ekshumacija je na Jakljanu, podsjetimo, započela 19. veljače i to nakon višegodišnjih nastojanja Udruge Hrvatski domobran iz Dubrovnika za razotkrivanjem potpune istine o brojnim zločinima počinjenim na otoku Jakljanu, nakon završetka Drugog svjetskog rata. Na ovom elafitskom otoku likvidirani su zarobljenici, a iako se pretpostavljalo kako je riječ o stotinjak žrtava, ekshumacija je pokazala sve razmjere ovog stratišta, budući da su pronađeni ostatci čak 214 žrtava.

Iskapanja kostiju likvidiranih njemačkih i hrvatskih mornara, zrakoplovaca i vojnika, koji su se nakon 8. svibnja 1945. predali partizanima u Istri i Trstu, vršili su predstavnici specijalne postrojbe za ekshumacije pri Ministarstvu branitelja predvođenih pomoćnikom ministra pukovnikom Ivanom Grujićem, članovi Državnog odvjetništva i ostalih potrebnih službi.

S razmjerima počinjenih zločina na Jakljanu Udrugu hrvatski Domobran upoznali su njihovi članovi s otoka Šipana, pok. Kuzma Stjepović (rođen 1925., umro u siječnju 2012.) i Zvonimir Koporčić (rođen 1928.).

– Za zločine počinjene nakon završetka II. svjetskog rata, koji je bio strogo čuvana komunistička tajna, nitko od partizanskih vođa nikad nije odgovarao. Prema kazivanjima gdina Stjepovića na Jakljanu su se i kasnije provodile likvidacije nepočudnih Hrvata sve do 1951., a po nalogu zloglasne UDBA-e i uz pomoć znanih lokalnih poslušnika. Nevjerojatna je spoznaja kako je više od pola stoljeća trajala komunistička 'omerta', a ni dodatnih dvadesetak godina neovisnosti RH nije bilo 'političke volje' od strane vladajućih struktura i lijeve i desne provinijencije za rješavanjem istog, sve dok članovi i vodstvo Udruge Hrvatski domobran nisu uzeli stvari u svoje ruke, te započeli pravnu bitku obilazeći nadležna Ministarstva kao i veleposlanstvo Republike Njemačke kako bi ih se potaklo na zakonske, a još više etičke i moralne obveze – naveo je predsjednik dubrovačke Udruge Domobrana Željko Kulišić, na samom početku ove ekshumacije.

 

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist