Politika

“Na izborima pokažimo da smo Europa!”

"Na izborima pokažimo da smo Europa!"

Koalicija HDZ-HSP AS-BUZ u petak navečer je u Revelinu održala završni predizborni skup pred izbore za Europski parlament, a na kojem su se Dubrovčanima predstavili kandidati s liste.

Prigodne govore tako su održali predsjednik županijskog HDZ-a Branko Bačić, župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Dubrovnika Teo Andrić te svih dvanaest kandidata na listi HDZ-HSP AS-BUZ za Europski parlament.

Svi redom pozivali su na izbore, naglašavali su značaj Dubrovnika u nacionalnom i europskom kontekstu, najavljivali izgradnju Pelješkog mosta, kao i pobjedu 'nad Milanovićem' na nedjeljnim izborima. Najviše vremena dobili su podpredsjednica HDZ-a i nositeljica koalicijske liste Dubravka Šuica i njen stranački šef Tomislav Karamarko.

– Svi se cijelo vrijeme pozivamo da jesmo i da smo uvijek bili Europa. Pa evo prilike, pokažimo to u nedjelju. To će biti najbolji dokaz da pripadamo Europi i da razmišljamo europski i hrvatski – kazala je Šuica te naglasila kako je jedna od glavnih odrednica programa 'Hrvatski glas u Europi' čuvanje hrvatskog identiteta i baštine te afirmacija hrvatskog jezika kao 24. službenog u EU.

– Dok smo obilazili Hrvatsku puno veći aplauz smo dobivali za Pelješki most i puno više su nas razumjeli u ostatku Hrvatske, jer smo se mi već nažalost na to stanje aklimatizirali. Izborit ćemo se za sredstva iz europskih fondova i nećemo taj most graditi iz hrvatskih sredstava, a to nam je potvrdio i predsjednik Europske pučke stranke na sastanku u Orašcu – istaknula je Šuica.

– Poručite svima da izađu na izbore i shvate koliko su ovi izbori važni zbog EU, ali i kako bi pokazali nesposobnoj Milanovićevoj Vladi i jasno i nedvosmisleno pošaljemo poruku iz Dubrovnika kako ćemo ih pobijediti u Dubrovniku, a Teo Andrić biti prvi gradonačelnik Dubrovnika u Europskoj uniji, Nikola Dobroslavić prvi dubrovačko-neretvanski župan u EU – kazala je Šuica te u istom stilu spomenula HDZ-ove načelnike i gradonačelnike u županiji.

– U Europskoj uniji nova su pravila, ali stara duša, običaji, naše tradicije i jezik, baština. Mi smo jamstvo da vas nećemo iznevjeriti. Možda mi nećete vjerovati, ali želim da mi vjerujete i gledam vas u oči: Potpuno mi je svejedno hoću li ja osobno ući u Europski parlament. Više bih voljela da ja ne uđem u Europarlament u nedjelju, a da dobijemo jedan mandat više od Milanovića – izjavila je Šuica.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko istaknuo je kako je današnja generacija sretna, jer je 'iz doba boljševičke diktature doživjela ovu slobodu'. U 'fusnoti' je spočitnuo premijeru Milanoviću na izjavi o 'građanskom ratu', komentirao je politiku hrvatske ljevice i njenu ocjenu o 'krivoj politici devedesetih godina'.

– Franjo Tuđman stvorio je HDZ, koja je bila instrument kojim smo stvorili i obranili Hrvatsku – istaknuo je Karamarko, spomenuvši i 'teške dječje bolesti, jer smo mlada država'. Uz Tuđmana, Karamarko je kao najznačajniju osobu hrvatske povijesti 20. stoljeća istaknuo i kardinala Franja Kuharića.

Karamarko je govorio o mnogima stradalima za hrvatsku slobodu, spomenuo je verbalni delikt u bivšoj državi, jame i špilje s hrvatskim leševima, hapšenja zbog pjevanja pjesama, ali je posebno istaknuo kako se Hrvatska devastira ideološki, svjetonazorski i kulturološki.
– Protivljenje izgradnji Pelješkog mosta je duboko nedomoljubni čin, a dva dana prije izbora sjetili su se da bi bilo dobro izgraditi ga – istaknuo je Karamarko.

– U EU ćemo morati raditi i sve ovisi o nama, našim projektima i lokalnoj razini. Kao i o našim ljudima koji će nas tamo zastupati, a ja tvrdim da su oni zaista najbolji kandidati – kazao je predsjednik HDZ-a.

– Ovo je prilika da im pokažemo da HDZ jača. Jako je bitno da izađemo na ove izbore kako bi državi vratili dostojanstvo i ponos, a naši ljudi počeli pošteno živjeti od svog rada – zaključio je Karamarko.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist