Zanimljivosti

Na granice u EU ponovo stiže policija

Na granice u EU ponovo stiže policija

Europski parlament i Vijeće dogovorili su reformu Schengenskog sporazuma prema kojoj će države moći u iznimnim okolnostima ponovno uspostavljati graničnu kontrolu na granici s drugom državom schengenske zone na razdoblje od šest mjeseci.

Ovo se maksimalno može produljivati na dvije godine. Inicijator novog režima bila je Njemačka, a jedna od iznimnih okolnosti koja će državama dopustiti ovu mjeru je priljev izbjeglica, odnosno, zbog priljeva izbjeglica države će moći ponovno uspostavljati graničnu kontrolu do najviše dvije godine.

Nova pravila trebala bi se početi primjenjivati od jeseni 2014. istaknula je povjerenica EU za unutarnja pitanja Cecilia Malmström.
Novim prijedlogom zemlje članice dobile su mogućnost da lakše vrate policiju na unutarnje granice EU. Prema dosadašnjim pravilima mogle su ponovno uvesti granične kontrole na maksimalno 30 dana, a sada do najviše dvije godine.

Europska komisija dobiva veće ovlasti i lakše će nadzirati pridržavaju li se zemlje svih standarda schengenske zone. Tako će Komisija moći odlaziti u nenajavljene inspekcije vanjskih i unutarnjih granica Unije.

Pregovori o reformi Schengenskog sporazuma traju u europskim institucijama još od sredine 2011., kada su deseci tisuća izbjeglica iz južnomediteranskih zemalja zahvaćenih Arapskim proljećem pohrlili prema Italiji i Francuskoj, što je stvorilo strah od njihova slobodnog kretanja prema sjeveru schengenske zone.
 

Pročitajte još

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist

Sretan rođendan dobrom duhu Grada, našem slavuju Gogi Bonačić!

Ivana Mijić Vulinović

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist