Natrag
16.2.2019 00:24

facebook

twitter

google

rss

dulist

Na granice u EU ponovo stiže policija

1.6.2013 @ 9:41 Mia Njavro Zanimljivosti

Podijelite:

Europski parlament i Vijeće dogovorili su reformu Schengenskog sporazuma prema kojoj će države moći u iznimnim okolnostima ponovno uspostavljati graničnu kontrolu na granici s drugom državom schengenske zone na razdoblje od šest mjeseci.

Ovo se maksimalno može produljivati na dvije godine. Inicijator novog režima bila je Njemačka, a jedna od iznimnih okolnosti koja će državama dopustiti ovu mjeru je priljev izbjeglica, odnosno, zbog priljeva izbjeglica države će moći ponovno uspostavljati graničnu kontrolu do najviše dvije godine.

Nova pravila trebala bi se početi primjenjivati od jeseni 2014. istaknula je povjerenica EU za unutarnja pitanja Cecilia Malmström.
Novim prijedlogom zemlje članice dobile su mogućnost da lakše vrate policiju na unutarnje granice EU. Prema dosadašnjim pravilima mogle su ponovno uvesti granične kontrole na maksimalno 30 dana, a sada do najviše dvije godine.

Europska komisija dobiva veće ovlasti i lakše će nadzirati pridržavaju li se zemlje svih standarda schengenske zone. Tako će Komisija moći odlaziti u nenajavljene inspekcije vanjskih i unutarnjih granica Unije.

Pregovori o reformi Schengenskog sporazuma traju u europskim institucijama još od sredine 2011., kada su deseci tisuća izbjeglica iz južnomediteranskih zemalja zahvaćenih Arapskim proljećem pohrlili prema Italiji i Francuskoj, što je stvorilo strah od njihova slobodnog kretanja prema sjeveru schengenske zone.
 

Komentari

O autoru: Mia Njavro

Diplomirana novinarka i magistrica komunikologije. U slobodno vrijeme pišem, u radno vrijeme pišem. Prestala sam skupljati salvete, a najčešće se bavim temama od životne važnosti, kao što su filmovi, glazba i društveni mediji.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana