Aktualno

NA FLORIDI Nastup hrvatskih kruzing destinacija na sajmu Seatrade Cruise Global

NA FLORIDI Nastup hrvatskih kruzing destinacija na sajmu Seatrade Cruise Global

Specijalizirani sajam Seatrade Cruise Global održao se prošlog tjedna na Floridi, Fort Lauderdale u Broward County Convention Centeru.

Radi se o najvećem sajmu kruzing industrije na svijetu u organizaciji Seatrade-a, na kojem su sudjelovale hrvatske lučke uprave Dubrovnik, Split, Zadar, Šibenik i Rijeka na zajedničkom štandu pod nazivom ‘Croatian Cruise Ports’.

Ovaj četverodnevni događaj s 11.000 registriranih sudionika epicentar je svjetske kruzing djelatnosti i jedini godišnji događaj koji okuplja sve sudionike u kruzing djelatnosti. Kako je riječ o djelatnosti koja obuhvaća mnoštvo drugih djelatnosti, na sajmu izlažu sudionici cjelovitog lanca proizvodnje kruzing djelatnosti od njegovog početka u brodogradilištima do luka u koje brodovi pristaju, turističkih destinacija u koje putnici odlaze do sadržaja koji služe za rekreaciju i razonodu putnika.

Posebno treba naglasiti kako se na sajmu predstavljaju destinacije za brodove na kružnim putovanjima podržane od strane gradova, turističkih zajednica i državnih dužnosnika, kako bi se unaprijedila i razmijenila iskustva. Za vrijeme sajma održavale su se konferencije i sastanci na kojima su razmijenjeni aktualizirani podaci sektora, ali i nastavljeni dijalozi između brodara, lučkih uprava, destinacija prema zajedničkom cilju održivom razvoju, sigurnosti i kvaliteti usluge.

Hrvatskim lukama u zajedničkom promicanju kruzing turizma u Hrvatskoj pridružile su se Turistička zajednica grada Dubrovnika, Rijeke i Kraljevice te turističke agencije Atlas Travel Agency, Elite Travel, Gulliver Travel, Applicon Tours i Adriatic Excursions. Kruzing djelatnost najbrže je rastuća djelatnost u sektoru turizma, s povećanjem od 70 posto u zadnjih 10 godina, kada se broj putnika na kružnim putovanjima povećao s 15.2 milijuna na 25.8 milijuna godišnje. Doprinos kruzing djelatnosti svjetskom gospodarstvu i zapošljavanju igra izuzetno značajnu ulogu te je prema podacima udruženja CLIA Europe u 2017. godini Europi doprinijela rekordnih 38 milijardi eura.

Organiziran je i posjet delegacije hrvatskih lučkih uprava brodu Independence of the Seas (338.91 m, 154.407 BT) brodske kompanije Royal Caribbean Cruise Lines na vezu broj 18 u luci Port Everglades kojom prilikom su razmijenjeni prigodni pokloni između zapovjednika broda kap. Tea Stražičića i predstavnika hrvatskih kruzing destinacija.

Lučka uprava Dubrovnik ovu kruzing sezonu započinje 17. ožujka 2018. godine dolaskom broda Viking Star s ukupno 900 putnika. Do kraja godine u Dubrovniku se očekuje 489 ticanja brodova na kružnim putovanjima s oko 770.000 putnika, od toga 6 ticanja brodova koji po prvi put posjećuju Dubrovnik, od kojih su 4 novoizgrađena broda, i to Carnival Horizon, Seabourn Ovation, Nieuw Statendam i Viking Orion.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist