Hrvatska

NA DANAŠNJI DAN Uvedena valuta kuna

NA DANAŠNJI DAN Uvedena valuta kuna

Na današnji dan, 30. svibnja 1994. godine, kuna je službeno uvedena kao valuta Republike Hrvatske, čime je zamijenjen dotadašnji hrvatski dinar (HRD), koji je bio u upotrebi od 1991. godine.

Duže se vrijeme vodila rasprava kako bi se trebala zvati nova hrvatska valuta. Glavni prijedlozi bili su kuna i kruna, pri čemu su se imenu kuna protivili antifašisti, zbog podsjećanja na novčanu jedinicu NDH. Ipak, Sabor je 29. srpnja 1993. odlučio da će se nova valuta zvati kuna i da će sadržavati 100 lipa. Iste godine održan je natječaj za dizajniranje novog novca.

Pobijedio je dizajn kovanica akademskog kipara Kuzme Kovačića, pa se njegove kovanice i danas koriste u RH. Kovničke matrice izrađene su u njemačkoj državnoj kovnici u Stuttgartu, a kasnije u britanskom Royal Mintu.

Novčanice hrvatskih kuna tiskane su u njemačkoj tiskari Giesecke & Devrient, koja je u to vrijeme izrađivala i njemačke marke. Zanimljivo je da su u istoj tiskari za vrijeme Drugog svjetskog rata tiskane i novčanice kuna Nezavisne Države Hrvatske.

foto: Shutterstock LLC

Pročitajte još

Isplata povrata poreza počinje 2. svibnja

Dulist

NADZOR BRZINE Postavlja se 110 novih kućišta i skoro 40 kamera diljem Hrvatske

Dulist

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist