Zanimljivosti

Na današnji dan umro je Ivo Vojnović

Na današnji dan daleke 1929. godine umro je Ivo Vojnović, jedan od najpoznatijih književnika, najistaknutiji dramski pisac moderne, često nazivan i posljednjim velikim dubrovačkim piscem.

U književnosti se javlja 1880. kada mu August Šenoa, tada urednik časopisa Vijenac objavljuje pripovijetku Geranium. Uslijedila je pripovijetka Perom i olovkom 1884. i kraći roman Ksanta, 1886.

U razdoblju između 1891. i 1901. nastaju pjesme iz zbirke Lapadski soneti. Dva soneta iz te zbirke (Prelude i Na Mihajlu) uokviruju njegovu Dubrovačku trilogiju, najpoznatiji dramski kompleks koji obuhvaća drame Allons enfants, Suton i Na taraci – kronika o propasti Dubrovačke republike. Temu dubrovačkoga života obrađuje i u dramama Ekvinocijo i Maškarate ispod kuplja.

Njegov dramski prvijenac, Psyche, 1889. označava zaokret kako u hrvatskom kazalištu, tako i u književnosti. Naime, povodom otvorenja nove zgrade Hrvatskoga narodnoga kazališta održan je natječaj za praizvedbu drame. Iako je favorit bio Ante Tresić Pavičić s povijesnom tregedijom na tragu devetnaestostoljetne kazališne tradicije Veliki Simeon, pobijedila je ipak Vojnovićeva salonska komedija, a njemu je priskrbila atribut začetnika moderne hrvatske drame.

Njegov se dramski opus običava dijeliti na tri tematska kruga:

– drame iz dubrovačkoga života: Ekvinocijo, Dubrovačka trilogija (Allons enfants, Suton, Na taraci), Maškarate ispod kuplja

– drame kozmopolitskog karktera: Psyche, Gospođa sa suncokretom

– drame nastale na temelju narodne predaje, s političko-tendencionalnom notom: Smrt majke Jugovića, Lazarovo Vaskrsenje

 

*Posljednja fotografija: Ivo Vojnović sa članovima kazališne družine u Dubrovniku 1927. godine

Pročitajte još

PROJEKT ‘WebPoSt’ Dubrovački studenti nagradili web majstore

Dulist

NAJBOLJI LIKOVNI RADOVI Djeca prepoznala važnost civilne zaštite

Dulist.hr

‘HALO BING’ Alan Ford vraća se u Dubrovačke knjižnice

Dulist